Jäätävän kylmässä kauden avausvoitto Susista

Kouvolan Lehtomäen mainio, hieman liukas tekonurmi siivitti FC Futuran tämän kauden ensimmäiseen harjoitusotteluvoittoon. Sudet Kouvolasta taipui tasaisen kenttäpelin jälkeen vierailleen 2-3 lukemin. Lyhyttä 5 minuutin puoliaikaa värjöteltiin kentän reunalla 1-3 porvoolaisjohdossa.

Vaikka pakkaslukemat olivatkin laskeneet dramaattisesti viikon parhaista lukemistaan ja kentällä ottelun aikana oli vain -6 astetta ”varjossa”, tuntui ilma kentän pitkittäissuuntaan puhaltaneen viileän viiman johdosta todella kylmältä. Muutenhan olosuhteet ottelulle olivat mainiot. Hyvin ”leikattu”, vihreä kumirouheinen nurmi, täysimittainen kenttä ja kourallinen yleisöä muodostivat hyvät puitteet ottelutapahtumalle.

FC Futuran kokoonpano: Robin Olenius (mv), Nico Eerola – John Samuel – Joni Oikkonen – Juska Reiman, Eemeli Peltonen – Dan Majander – Cihan Cöksil – Petri Lampinen, Anton Britschgi – Benjamin Backman.

Vaihdot: Paavo Pellikka (mv), Fredrik Aarnemäe (->Eemeli Peltonen 65 min.), Emil Conti (-> Benjamin Backman 65 min.).

Poissa: Samuli Saario (mv), Mikko Pietinen (mv), Joni Perttilä (mv), Miikka Tuovila, Timo Tirkkonen, Arttu Pösö, Henri Määttä, Niclas Kalatsev, Olli Isosalo.

Futuran aloitus oli tehokas. Jo vajaan minuutin kuluttua oli pallo Janne Lindbergin valmentaman ja punaisissa paidoissa pelanneen kotijoukkueen maalissa. Ottelun aloituspotkusta vasemmalle annettu pitkä syöttö tavoitti vasempana laitalinkkinä tilanteeseen nousseen Petri Lampisen. Pete otti tyylillä pallon alas, muutama harhautus ja pallo boxiin, jonne Dan Majander oli noussut vaivihkaa puolustavan keskikenttäpelaajan roolistaan survaisemaan pallon oikeaan taka-alakulmaan.

Vastaviimaan ensimmäisen jakson pelannut vierailija joutui kuitenkin toteamaan 0-1 johtonsa kuivuvan tasalukemiksi jo 5 minuuttia myöhemmin. Topparina Joni Oikkosen aisaparina pelannut, näyttöjä kyvyistään Futuralle antava John Samuel syötti liian löysästi alaspäin Futuran maalissa pelanneelle Robin Oleniukselle. Susien pelaaja aavisti tämän ja ennätti ensimmäisenä pallolle kiertäen vastaan tulleen Oleniuksen sijoittaen tyhjiin 1-1 lukemat.

Harvalukuinen yleisö sai nähtäväkseen seuraavan maalin jo minuuttia myöhemmin tasoituksesta. Nyt tuli Futuran Nico Eerola vauhdilla oikealta laidalta syöttäen pallon Cihan Cöksilille. Hän pelasi seinän, josta Eerola karkasi läpi sijoittaen takanurkasta porvoolaisjohdoksi 2-1. Futuralle avautui vielä ensimmäinen tilaisuus jo 3-1 lukemiin ottelun 22. peliminuutilla, kun Susien pelaaja pelasti kädellään varman maalin. Seuranneesta rangaistuspotkusta Dan Majander laukoi pallon hyvin aavistaneen Susien maalivahdin syliin. 3-1 porvoolaisjohto syntyi kuitenkin vielä ennen taukoa. 8 minuuttia edellisestä, Majander paikkasi rankkarihairahduksensa toimien tällä kertaa maalin syöttäjänä. Majanderin voimakas pystysyöttö omalta kenttäpuoliskolta oikeaa laitaa pitkin Eemeli Peltoselle, joka oivallisesti laski pallon jalkojensa välistä Susien puolustuksen selustaan. Samanaikaisesti pystyyn spurtannut Anton Britschgi puhkaisi juoksullaan Susien takalinjan karaten pallon kanssa läpiajoon. Etunurkasta pallo sisään ja taukotilanne porvoolaisille 3-1.

Lyhyellä tauolla painotettiin Futuran leirissä syöttötarkkuutta ja keskikentän kärsivällisyyttä rakentaa omaa peliä sen sijaan, että olisi haettu ensimmäisen jakson tapaan liian nopeasti ratkaisusyöttöjä. Lisäksi puolustuspeliä sovittiin tiivistettävän entisestään.

Toisella jaksolla vastatuuleen pelannut Sudet hallitsi sitten palloa 60 – 40 suhteessa. Futura tyytyi pitämään puolustuspelipakkansa kunnossa ja säilyttämään johtoaseman. Kavennusosumansa Sudet teki rangaistuspotkusta jakson puolivälissä mutta ei muutamasta kiperästä tilanteestaan huolimatta pystynyt tasoittamaan ottelunumeroita. Tosin Futurallekin aukesi parista nopeasta vastahyökkäyksestä paikat lisämaaleihin mutta kentälle kärkeen vaihdetun Emil Contin lapikkaassa oli tällä kertaa tähtäin asetettu liian korkealle.

Näissä kylmän osalta vaativiksi muodostuneissa olosuhteissa molempien joukkueiden peli oli yritteliästä ja ajoittain syöttöpelikin oli mallikasta. Kenttäpelin jakautuman osalta tilanne oli melkoisen tasaista molemmat jaksot huomioiden joskin Futura ansaitsi voittonsa tehokkaamman viimeistelynsä ansiosta.

Futuran valmentaja Jukka Korhonen oli tyytyväinen joukkueensa pelilliseen ja asenteelliseen muodonmuutokseen edellisessä KTP-harjoitusottelussa saadun opetuksen jälkeen. Varsinkin vasemmalta laidalta tehdyt hyökkäykset miellyttivät vaativan valmentajan silmää. Lisäksi joukkueen muoto pysyi koossa lähes koko ottelun ajan helpottaen näin myös koko joukkueen puolustuspelaamista. Yksittäisistä pelaajista voi esiin nostaa keskikentällä armottomasti ja itseään säästelemättä töitä tehneen Dan Majanderin liike ja asenne, molempien nuorien laitapuolustajien Nico Eerolan ja Juska Reimanin edesottamukset ja aktiivisuus. Topparipari John Samuel – Joni Oikkonen, yhtä virhettä lukuun ottamatta, pelasi varmaotteisesti vaikkakin välillä pallon kierrättäminen tahtoi saada valmennusjohdon sydänten lyöntitiheyden nousemaan turhan korkeaksi. Lisäksi joukkueen kapteeni Petri Lampinen antoi näytteensä pelin rauhoittamisesta kun sitä eniten tarvittiin.

Seuraavan ottelunsa FC Futura pelaa 4.3. Talin Jalkapallohallissa. Vastassa tuolloin Klubi 04.

(teksti: Pertti Koponen)