Tapahtumarikas joulun odotus Espanjassa

Suomesta uutisoidut säätiedot ennen joulua ovat kertoneet jatkuvasta lumentulosta. Se on tiennyt monelle liikunnallisia voimainponnistuksia puhdistaa kulkuväylät tuosta valkeasta pöpperöstä. Toisin kuin täällä Aurinkorannikolla ja lähemmin Fuengirolassa. Täällä aurinko on paistanut ja lämmintä riittänyt. Päivälämpötilat ovat varjossa hiponeet +20 asteen molemmin puolin eli suomalaista kesäsäätä parhaimmillaan. Melkoisen lähellä paikallisen Sierra Nevadan rinteillä on kuitenkin lasketeltu, joten ei se lumi täältäkään täysin puutu, tosin sitä pitää hakea korkealta.

Paikalliset uutisotsikot ja tv-kuvat ovat kertoneet Barcelonan päävalmentaja Tito Vilanovan uusiutuneesta syövästä, Mourinhon vaihtopenkille laittaman Real Madrid-ikonin, maalivahti Iker Casillas´in ympärillä velloneesta mediamylläkästä ja kun vielä paikallinen ylpeys Malaga pesi vierailleet Realin ”tähdet” 3-2 lukemin viime sunnuntaina, niin juttua on riittänyt. Paikallisen Fuengirola-Los Boliches-joukkueen pisteputki sai jatkoa lauantaisen Pena Los Compadres-kotiottelun päätyttyä nihkeän alun jälkeen 2-0 voittoon. Mutta palataan ajassa taaksepäin ja ensimmäisiin päiviin tällä aurinkoisella rannalla pari viikkoa sitten…

Malagan vahvat otteet jatkuvat La Ligassa

Lauantai 8. joulukuuta. Viikonlopun suunnitelmissa kahden jalkapallo-ottelun seuraaminen. Ensimmäinen on illalla klo 18.00 Malagassa alkava La Liga-ottelu Malaga CF – Granada CF ja sunnuntaina klo 12.00 Fuengirolan Santa Fe:n kentällä ottelu, jossa vastakkain asettuvat Fuengirola-Los Boliches  –  Real Jaén B.

Lähden Malagaan klo 16.10. Paikallisbussi vie minut n. 3 km matkan Los Pacosista Fuengirolan Los Bolichesin juna-asemalle. Ennätän sopivasti 20 minuutin välein Malagaan klo 16.40 lähtevään junaan. Junassa on tilaa runsaasti ja istahdan katse menosuuntaan junan vasemmalle, mantereen puoleiselle sivulle. Torreblanca, Carvajal, Torremuelle , Benalmadena-Arroyo de la Miel, El Pinillo, Montemar-Alto, Torremolinos, La Colina, Los Alamos, Plaza Mayor, San Julián, Aeropuerto, Terminal de Carga, Guadalhorce, Victoria Kent  ovat asemia, joissa osa ihmisistä vaihtuu… oma matkani jatkuu aina Malagan Maria Zambranon asemalle.

Kello on jo lähes 17.30 ja Malaga – Granada La Liga-ottelun alkuun on enää puoli tuntia aikaa. Teen päätöksen mennä juna-asemalta ennemminkin taksilla La Rosaledalle kuin lähteä kinkkaamaan kipeällä jalalla pitkin joen vartta kohti stadionia. Taksin kuljettaja käyttää kaiken mahdollisen tilan ja ajan oivan pelimiehen tavoin ja sompailee seisovien jonojen ohi ollen stadionilla sopivasti reilu vartti ennen ottelun käynnistymistä. Nopea maksu, ulos kyydistä ja voi kauhistus. Melkoinen ihmisruuhka stadionin ulkopuolen lippujonoissa. Nopeasti kylkeeni iskee kiinni paikallinen pimeiden lippujen kauppias. Hän ehdottaa 50 euroa hyvästä paikasta pitkällä katsomosivulla. En lähde tuohon tarjoukseen mukaan vaan odotan vuoroani pitkässä jonossa. Taitaa jäädä ottelun alku näkemättä. Mies palaa takaisin hetken kuluttua ja pudottaa hinnan 40 euroon, joka tuntuu mielestäni edelleen kohtuuttomalta mutta annan periksi kun edelläni jonossa oleva pariskunta antaa vinkin, että tuohon tarjoukseen kannattaa tarttua. Nimittäin liput jonottamallani luukulla olisivat ilmeisesti maksaneet 55 eur.  Kauppamies antaa käteeni Malagan 2012-2013 kausikortin ja kertoo mistä paikka löytyy ja lupaa neuvoa vielä portin mistä mennä sisään ja niinpä päätän yrittää. Lyön 40 euroa kaverin kouraan ja kävelen kortin kera myyjän osoittamalle portille. Ihmeekseni tähän ei liitykään minkään sorttista kusetusta vaan portti aukeaa ja marssin pari kerrosta ylempänä olevaan katsomo-osaan. Löydän lopulta oman istumapaikkani ja peli voi omalta osaltani alkaa. Katsomosta kuuluu pieni napse ja narske… ihmiset syövät siemeniä!!! ja sylkevät kuoret lattioille. Joukkueet ovat juuri saapuneet kentälle ja lyhyen pelaajaesittelyn jälkeen peli alkaa.

Iscon jaloissako menestyksen salaisuus?

Tunnelma on hieno vaikka Malagan ote alussa hieman hapuileekin ja Granada iskee useasti takaisin nopeilla ja todella vaarallisilla vastahyökkäyksillä. Aivan ensimmäisen 15 minuutin pelin jälkeen ei olisi ollenkaan vääryys jos Granada johtaisi ottelua maalin tai kahden erolla, mutta kotimaalivahti Willy (Caballero) pitää nollan omassa päässä. Tarkkailen Malagan kokoonpanoa ja totean joukkueen muuttuneen kolmen vuoden takaiseen nähden melko täydellisesti. Ainoastaan puolustaja Jesus Gamez, toppari Welington ja keskikentän Duda (vaihdossa) ovat tuon aikaisesta kokoonpanosta jäljellä. Mutta niin on myös Malaga menestynyt selvästi 2009-2010 kautta paremmin. Champions-liigan jatkopaikka ja La Ligan 4. sija kertovat paljon uudistuneesta ilmeestä. Yksi nimi iskee kokoonpanosta selvästi esiin. Francisco R. Alarcón Suarez eli oikeammin Isco. Tämä 20 vuotias Benalmadenassa syntynyt, Valencian kautta Malagaan v. 2011 siirtynyt peluri on noussut kauden aikana lopullisesti otsikoihin. Useat suurseurat ovat hänen perässään ja lähinnä tätä suurta kaappausta taitaa olla Manchester City. Kentällä Isco on isossa roolissa. Liikkumasäde on laaja ja melko vapaa. Useimmiten hän on kiinni pallossa jaellen näppäriä syöttöjä melkoisen omituisen näköisellä juoksutyylillä ja jaloilla, joissa jalkaterät ovat niin sisäänpäin kääntyneet, että heikompi hermoista voisi jo huimata. Tämä ottelu ei ole aivan hänen parhaitaan mutta siitä huolimatta hän on Malaga-fanien suosikki numero yksi. Joaquin ja Saviola antavat faneille laulun aihetta siirtäessään kotijoukkueen 2-0 puoliaikajohtoon. Toisella jaksolla Camacho ja Santa Cruz sinetöivät ottelun viimeisen varttitunnin aikana kotijoukkueen 4-0 voittolukemat Granadan lyötyä päätä seinään koko ottelun ajan. Tyytyväinen kotikatsomo on sotkenut siemenien jätteillä katsomot täydellisesti ja valuu laulaen ja iloiten Malagan kaduille. Itselleni sattuu kohdalle vielä melkoinen onni kun olen ensin luovuttanut ”kausikortin” takaisin katsomon ulkopuolella odottavalle myyjälle. Kadun varteen on pysäköity bussi, jonka kyltissä lukee Malaquistas-Fan Club Fuengirola. Bussissa on jo väkeä ja päätän kokeilla onneani. Kysyn kuljettajalta onko mahdollista päästä heidän kyydissään takaisin Fuengirolaan. Kuljettaja esittää kysymyksen fanilauman johtajalle ja kaveri huikkaa, että astuhan bussiin. Siitä sitten ruuhkien läpi moottoritien kautta kohti Fuengirolaa ja sielläkin onni on myötä kun illan viimeinen Los Pacosin bussi tulee juuri parahiksi paikalle. Ei kun kyytiin ja ”kotiin”. Nappi suoritus matkojen ja Malagan voiton osalta.

Santa Fe:ssä tapahtuu…

Maalivahtikaksikko Antti ja Juanfran Santa Fe:n nurmella

Sunnuntaina otan sitten suunnaksi Santa Fe:n kentän kävellen. Kolmen kilometrin taival taittuu verkkaisesti, sillä pitkään vaivannut lonkka tuntuu entistä kipeämmältä. Heti Los Pacosista lähdön jälkeen ohitseni askeltaa pitkän huiskea kaveri reippaasti urheilukassi olalla. Hän menee menojaan ja jo tuolloin mielessäni kävi ajatus, että olisiko kaveri menossa peliin. Ajankohta ainakin täsmäisi hyvin. No, matka jatkuu ja kohta samainen kaveri on jälleen takanani muutaman kymmenen metriä enkä ole häntä missään vaiheessa kyllä ohittanut. Mietin, että hän on varmaan piipahtanut välillä jossakin…  sitten hän jälleen reippaasti mennä porhaltaa ohitseni ja ihmettelee varmaan, että vanha pappa siinä köpöttelee…  mihinhän tuokin lienee menossa? Eipä varmaan siinä vaiheessa arvaa mutta hetken päästä tietää. Kun tämä urheilullinen kaveri on pari metriä ohitseni, huikkaan kysymyksen ”onko Antti menossa peliin”? Pää kääntyy ja askeleet pysähtyvät. Esittelen itseni ja kyllä Antti muistaa nimen vaikka emme koskaan ennen ole tavanneetkaan. Tämä kaveri  on siis Antti Ekholm. Hämeenlinnasta kotoisin oleva 28 v. ja 194 cm pitkä maalivahti, joka muutti maaliskuussa 2012 Fuengirolaan opiskelemaan urheiluhierojaksi ja siirtyi samalla Primera  Andaluza Grupo 3:ssa pelaavan Fuengirola-Los Bolichesin riveihin.  Olimme melkein vuosi sitten vaihtaneet sähköposteja hänen kysellessä paikallisia olosuhteita allekirjoittaneelta. Keväällä tuo haave siirrosta Aurinkorannikolle sitten toteutui ja nyt hän on menossa otteluun, jota minä olen vuorostani menossa katsomaan. Siinä taitamme loppumatkan ajatuksia vaihtaen ja sovimme, että seuraavien harjoitusten jälkeen istahdamme jutustelemaan tarkemmin hänen tunnoistaan täällä uudessa ympäristössä.

Joukkueena Fuengirola-Los Boliches on muuttunut kolmessa vuodessa Malaga CF:n tavoin melkoisesti. Uuden valmentajan ”Buitren” johdolla he ovat sarjassa 7. sijalla 10 pistettä kärkijoukkueesta ja joukkueen kokoonpano on kokenut muutoksia melko rajusti. Katsoin pelaajistossa olevan enää 4 entistä pelaajaa. Nuori (20-v) maalivahti Juanfran, keskikentän herra ja hidalgo Alberto Lozano, toppari Gera ja puolustaja Julio ovat entistä karderoobia ja muut uusia. Sen sijaan tekemisen taso ei ole muuttunut. Vauhdikasta, teknistä ja asenteeltaan hyvää jalkapalloa. Kotijoukkue ottaa ottelusta kolme tärkeää sarjapistettä maaliruiskunsa Santi Morenon kahdella täysosumalla ja Juanfran pitää oman maalinsa puhtaana. Santi Moreno on Marbellan joukkueessa pelannut Secunda B:ssä eli kolme porrasta ylempänä ja jo kokeneempi (32 v) maalintekijä.

Seuraavassa jutussa Antti Ekholmin kokemuksista espanjalaisessa jalkapalloympäristössä…

(Pertti Koponen – Fuengirola 12/2012)