Futura selätti tahmean alun jälkeen FC Kuusankosken

FC Futura – FC Kuusankoski 3-0 (0-0)

Futura: Olenius, Ahmad (71′ Naskali), Eerola, Frasson, Gökcil, Isosalo, Lampinen, Oikkonen, Pösö (79′ Korhonen), Särkkälä, Turpeenniemi (62′ Weckström) (Penkillä: Enrold, Karmi, Pietinen, Varis)

  • 47′ 1-0 Ahmad Amir
  • 81′ 2-0 Naskali Jale
  • 89′ 3-0 Frasson Vinicius

Kotijoukkueen startti otteluun ei ollut aivan valmennusjohdon kaavailema. Pallollinen pelaaminen osoittautui liian hitaaksi ja liikekin puolinaiseksi. Lisäksi kentällä nähtiin kotijoukkueen osalta ensimmäisen 20 minuutin aikana paljon harhasyöttöjä, joista vastustaja yritti iskeä vastahyökkäyksiin. Jos oli kotijoukkueella muutama paikka mennä ottelussa johtoon, oli sellainen myös FC Kuusankoskella 38. peliminuutilla. Terävä kärkimies Niko Nakari tälläsi vasempaan pystytolppaan, josta tällä kertaa tolppa sisään tolppa ulos-säännöllä pallo ulos takaisin kentälle. Tilanne laukesi kotijoukkueen kannalta onnellisesti. Värikkäitä tilanteita alkoi tulla heti perään toiseenkin kenttäpäätyyn kun Isosalon Olli keskitti ja pallo poukkosi ylärimasta Arttu Pösön jalkoihin. Siinä ei ”Are” paljon aikaillut vaan kiskaisi takatolpasta – puolisen metriä ohi.

Puolustuspelin osalta kotijoukkue oli päättänyt antaa kaikkensa ja se näkyi myös ensimmäisen jakson uhrautuvana pelaamisena. Lisäpaikkoja FC Kuusankoskelle ei enää annettu vaan tauolle käppäiltiin 0-0 lukemissa. Kotijoukkueen kopissa luotiin tauolla henkeä, että kyllä se vielä menee. Kopissa painotettiin uskoa omaan tekemiseen ja paikkojen viimeistelyyn haluttiin enemmän huolellisuutta. Lisäksi vannottiin puolustuspelin ja kärsivällisyyden nimiin.

Toinen jakso muutti sitten kaiken. Kotijoukkue otti pelissä ohjat käsiinsä ja alkoi luomaan maalipaikkoja, joista sitten kenttäkuuluttajalle tuli muutakin kuulutettavaa kuin toisella jaksolla tehdyt vaihdot. Jo 48. peliminuutilla hyvän ottelun pelanneet laitalinkit Arttu Pösö ja Olli Isosalo leipoivat tekopaikan Amir Ahmadille. Ensin Arttu heitti ristipallon takatolpalle ja Olli laittoi poikittain maalin edustalle ja Amir työnsi väkisin Futuran johtolukemiksi 1-0. Komea osuma nopealla puolenvaihdolla ja sen jälkeen pallo maalintekosektoriin. Amirin jo kauan kantama ”kivilohkare” putosi selästä ja maalitili aukeni.

Vielä piti Kuusankosken Nakari yleisöä lehtereillä tiukoilla kun hän laukoi ja loistavasti jalkapallokengän nappuloilla sai hyvin pelannut kotivahti Robin Olenius käännettyä pallon suuntaa sen verran, että se jysähti tolppaan ja siitä jälleen ulos. Loistava ja tärkeä  ”seivi” ”Romulta”. Tilannetta edelsi kotijoukkueen puolustuksen huolimaton purkutilanne.

Amir ”Amppa” Ahmad äityi seuraavien minuuttien aikana hakemaan jo toista henkilökohtaista osumaansa mutta kertaalleen ohi avopaikasta ja toisella kerralla läpiajossa Kuusankosken ulottuva maalivahti peitti Ampan tilanteen… Maali jäi odottamaan seuraavaan otteluun ja mies vaihtoon kaikkensa antaneena. Hieno suoritus molempiin pelisuuntiin. Kentälle viiletti vuorostaan Jale Naskali.

Jale toi sopivasti eloa hyökkäyskaluston liikkuvuuteen ja vei välillä Kuusankosken alakerrassa jo hieman väsyneitäkin puolustajia. Futuran brassikärki Vinicius ”Vini” Frasson puski tyylikkäästi Cihan Göksilin mainiosta keskityksestä pallon hieman ohi oikean yläristikon… ja hetkeä myöhemmin Jale laittaa takatolpalta vapauttavat 2-0 lukemat taululle. Tilannetta edelsi puolustajan tontilta laitalinkiksi nostetun Nico Eerolan oivallinen, vapauttava syöttö vasemmalle siirtyneelle Olli Isosalolle. Olli vastavuoroisesti muisti  Jalea takatolpalla ja Jale tyylitteli pallon verkon perukoille.

Ottelun päätöslukemat 3-0 Futura sinetöi nopealla vastahyökkäyksellä, jossa keskikentän pohjalle Jouko Turpeenniemen tilalle tullut Janne Weckström vapautti hienolla pystysyötöllä vastustajan puolustuksen selustasta Cihan Göksilin. Cihan kipitti ja keskitti maanuoliaisen maalille. Matkakumppani Vini laukoi tämän tarkan syötön n. 6 metristä ohi vastustajan maalivahdin ja pallo kiikutettiin viimeisen kerran keskialoitukseen.

Joukkue heräsi, puolusti ja teki maalit

Tahmean alun jälkeen kotijoukkue terästäytyi ja ennenkaikkea koko joukkueen puolustuspelaaminen oli läpi ottelun hyvää luokkaa.  Alakerta hoiteli tehtävänsä tyylikkäästi viimeisenä lukkonaan maalivahti Robin Olenius. Ihastusta herätti edelleenkin kahden nuoren, toppari Julius Särkkälän ja oikean puolustajan Nico Eerolan, kylmäpäiset otteet. Hieno suoritus jälleen molemmilta. Joukkueen alakerrassa jo ”nestorin papereilla” kulkevat toppari Joni Oikkonen ja joukkueen kapteeni Petri Lampinen olivat myös tonteillaan taistelutahdon ilmentymiä. Puolustusryhmityksen muututtua ottelun loppuvaiheessa kentälle juoksi myös pitkään polvivammasta kärsinyt Jukka-Pekka Korhonen, joka hoiteli loppuminuutit Oikkosen Jonin tonttia topparina hyvin Jonin siirryttyä oikeaksi laitapuolustajaksi.

Tehonelikko Olli, Vini, Amppa ja Jale.
Tehonelikko Olli, Vini, Amppa ja Jale.

Keskialueen kaksikko Cihan Göksil ja puolustavaa roolia vetänyt Jouko Turpeenniemi onnistuivat myös mainiosti ja jaksoivat tehdä töitä molempiin kenttäsuuntiin. Laitalinkit olivat tänään myös liikkuvalla pelipäällä ja jatkuvana uhkana vastustajan puolustukselle. Olli Isosalo syötti parit maalit ja Arttu Pösön työmäärä oli iso ja ansiokas vaikka tällä kertaa maalitili ei karttunutkaan. Kärjessä molemmat kärkipelaajat olivat työteliäitä. Brassikärki Vinicius Frasson on ehkä hieman epätyypillinenkin brassi tehdessään joukkueen eteen myös ”likaista” duunia osoittaen olevansa mainio joukkuepelaaja. Amirin työmäärää ei voi kuin ihastella ja verkot ovat varmasti tuolla asenteella tötteröllä jatkossakin. Jale Naskali toi sen piristyksen yläkolmannekselle, jota sillä vaihdolla myös haettiin ja Jalekin pääsi maalaamaan pitkästä aikaa, joten nälkä harjoituskentälle kasvaa entisestään. Kärkipelaajien osalta kilpailutilanne on kutkuttavan hyvä.

Joukkue kohtaa ensi lauantaina Keravalla Kalevan nurmella klo 16.00 alkavassa ottelussa PK-K-Uusimaan.

(31.5.2010 Pertti Koponen)