Sarjapisteet talteen Järvenpään maalikarkeloista

Fefe vei JäPS-alakertaa ja iski sinetiksi Futuran avausmaalin
Fefe vei JäPS-alakertaa ja iski sinetiksi Futuran avausmaalin

JäPS – Futura 2-5 (1-2)

Futura: Marzuoli, Määttä (66′ Ronkainen), Majander, Isosalo, Pösö, Backman (83′ Kuusela), Feras, Britschgi (75′ Eerola), Oikkonen, Lampinen, Pham – Penkillä: Peltonen, Apriamashvili, Aypek, Saario

  • 11′ 0-1 Abid Feras
  • 21′ 1-1 Miro Olsoni
  • 44′ 1-2 Dan Majander
  • 48′ 1-3 Petri Lampinen
  • 71′ 2-3 Antti Autio
  • 73′ 2-4 Benjamin Backman
  • 87′ 2-5 Ville Kuusela

Ilman tilastojen suomaa kredibiliteettiäkin voi todeta, että kuluva kausi on luisunut luvalla sanoen syvälle penkin alle – yllekirjoittaneelta. Kahta JäPS-matsia lukuunottamatta ei ole kuluvan kauden CV:hen tarjolla edes puolikasta POHU-höntsää, joten varsin laihoilla eväillä joutuu nyt analyysiä heittämään sunnuntain vieraskapinasta.

Toriparlamentin palopuheisiin tukien vastaanotin tuli viritettyä jo pelipäivän aamuna ennakoimaan vähämaalista vääntöä, mutta kuinkas kävi. Sunnuntain iltapuhde JäPS:in kanssa tuotti lopulta saman verran osumia kuin mitä porvoolaisten peleissä on nähty viimeisissä viidessä matsissa yhteensä. Vieraiden maalareista kolme iskivät kauden avausosumansa – Kuuselan Ville peräti ensimmäisen divarihäkkinsä kauden 2013 neljännellä peliminuutillaan.

Kauden 2012 ylenpalttisen gloorian jälkeen JäPS:in jatkuva valuminen 2013-sarjataulukossa on herättänyt kysymyksiä, joihin tarjoiltiin jonkinlaisia vastauksia sunnuntaina. Jos sinisten vaarallisuus vastustajan päädyssä onkin lähes edellisvuoden tasolla, niin oman pään peli on joko luettu vastustajien leireissä – tai kokeneen alakerran koneista ei yksinkertaisesti enää irtoa Kakkosessa tarvittavia kierroksia.

Röyhkeimmin sinisen linjan verkkaista liikettä hyödynsi Kiffenistä Porvooseen tälle kaudelle kaapattu Abid Feras, joka muistuttaa isosti pelityyliltään kauden 2012 Futura-komeettaa Niclas Kalatsevia. Ysipaidalla vietiin vastustajaa kahville menneelläkin kaudella, ja Fefe näyttää nyt jatkavan porvoolaisten iloksi narutalkoita. Futuran avausmaali reilun kymmenminuuttisen jälkeen olikin tästä loistoesimerkki, vietiinhän siinä kolmea sinipaitaa huolella ja harkiten ennen täsmäsijoitusta mv. Janne Laihon ohi takatolpan juureen.

Porvoolaisten hallitessa peliä kotiryhmä pääsi pari kertaa vierailemaan Alen vartioimalla vierasmaalilla. Jälkimmäisen tilanteensa siniset rakensivat oikeudenjakajan välillisellä avustuksella Lauri Saarikosken tarjoilemasta vaparista, ja kun Miro Olsonille annettiin vapaat jalat jatkopalloon Alen edestä, tasalukemat olivat karu tosiasia. Kolmaskin mahdollisuus kotijoukkueen kelkankäännölle vielä suotiin, mutta Kuritun Kallen nosto yli Alen ei tällä kertaa pudonnut yläriman alapuolelle.

Taukomakkaran odotustunnelmissa yksi Futuran nopeista vastaiskuista tuotti tulosta, kun Anton jakeli oikean laidan vahvan nousun jälkeen yli sinisen massan aina takatolpalle nelistäneelle Dannelle asti. Hallittu pusku etunurkkaa peittämään syöksyneen JäPS-vahdin selän taakse johdatti porvoolaiset mahtifiiliksissä tauolle Roberton kanssa uusia juonia punomaan.

Tauon jälkeen oli Il Capitano Lampisen vuoro esitellä osaamistaan. Ollin viritellessä pitkää avausta kohti JäPS-boksia koko sininen alakerta lähti nousuun, johon paitsioasemiin ajetut Futura-kärjet joutuivat vastaamaan passiivisella hölkällä sinisten näyttämään suuntaan. Peten samanaikainen nousu taustalta sai kuitenkin tulostaulun ylläpitäjään liikettä, kun vapaa jatko päällä boksin rajalta kaarsi puoliväliin vastaan ehtineen veräjänvahdin yli tyhjään maaliin Futuran kolmannen osuman merkiksi.

Kahden maalin tappioasemassa Järvenpään pelihuumori oli koetuksella, ja vieraat järjestelivätkin tilanteen toisensa jälkeen kotimaalille. Vartin heikkoa viimeistelyä seurattuaan Roberto ryhmitti joukkonsa jonkinlaiseen liberottomaan catenaccioon, johon ei välttämättä ollut kuitenkaan tarkoituksena lisätä mausteeksi koko possen pudottamista omalle kenttäpuoliskolleen. Näin kuitenkin kävi, ja kotijoukot saivat hetkeksi lisävirtaa päästyään vapaasti heittämään palloa Futuran laatikkoon.

Parikymppiä ennen loppuvihellystä tungoksesta porvoolaisten alakerrassa jaettiin rangaistus, kun Jonin jöötipurku maalin edessä kilpistyi Danneen. Liukas A. Autio oli luonnollisesti paikalla siirtämässä 2-3 kavennuksen porvoolaismaalin kattoon. Voisin veikata, ettei mennyt aivan kässärin mukaan tältä osin. Futuran pelastajaksi nousivat kuitenkin Fefe, Anton ja Benkku, kun keskitys, siirto takatolpalle ja tarkka sijoitus takanurkkaan kuittasivat JäPS-kavennuksen vain pari minuuttia oman pään takaiskun jälkeen.

Toista mahdollisuutta kotijoukkueelle ei enää tarjottu. Sinisten upporikas ja rutiköyhä palkittiin vielä viimeisillä minuuteilla viitosella vierasjoukkueen maalisarakkeessa, kun Eerolan Nico ja Kuuselan Ville pääsivät namutteleman kahdestaan palloseuran kopparia vastaan. Nicon epäitsekäs siirto antoi Villelle mahdollisuuden iskeä ensimmäisen divaripömpelinsä käytännössä tyhjiin – eikä Ville jättänyt mahdollisuutta hyödyntämättä.

Loppuvihellyksen jälkeen laskettuna Futuran ja JäPS:in kauden kohtaamiset ovat nyt pisteinä 6-0 porvoolaisille – ja kun maalitkin menevät 7-3, ei voine puhua edes järkyttävistä maalinteko-ongelmista. Valitettavasti JäPS ei kuitenkaan ole juuri nyt paras mittari Futuran päivän kondikselle, joten kovin suurta bakkanaalia tämän perusteella tuskin ollaan järjestämässä. Tulevan viikonlopun PKKU-taisto kertoneekin jo vähän enemmän.