Allianssi varmisti sarjapaikkansa horjumattomalla uskolla

Allianssi – Futura 3-2 (0-0)

F: Högström, Majander (46′ Heinonen), Korhonen (46′ Ahmad), Pösö (46′ Wahlström), Ngatcha, Poskiparta, Penttilä, Turpeenniemi, Lampinen (69′ Särkkälä), Kamara, Laine (86′ Kettunen)

  • 63′ 0-1 Turpeenniemi (F)
  • 78′ 0-2 Särkkälä (F)
  • 80′ 1-2 Salonen (A)
  • 82′ 2-2 Karpoff (A)
  • 85′ 3-2 Islami (A)

Päätöskierroksen ottelu Allianssia vastaan ei kotijoukkueen taktiikan osalta tuonut minkäänlaisia yllätyksiä. Kauden viimeiseen otteluunsa sarjapaikasta taistelemaan lähtenyt Allianssi ajoi heti ensiminuutista lähtien surutta tilanteisiin, kun vierailijan oli puolestaan kaikin keinoin pyrittävä pitämään pelaajansa pelikunnossa sekä välttämään turhista keltaisista seuraavat pelikiellot vielä kolmen pelin periodille. Narulla tasapainoillen Futura onnistuikin tavoitteessaan mainiosti, kunnes kenttäoikeudenjakajan käsittämätön linja(ttomuus) alkoi harventaa rivistöjä Talvisodan malliin.Peli oli kohtuullisen hyvää syyskuista jalkapalloa – siis ainakin niinä satunnaisina hetkinä, kun erotuomari malttoi olla hipelöimättä korttipakkaa takataskussaan. Tilanteisiin mentiin miehekkäästi iskuja tasaisesti jaellen, ja katsomon ihastuttavan vulgääri kommentointikin kohdistui normaaliin tapaan lähinnä vastustajan pelaajiin sekä vaihtopenkin elämiseen ottelun intensiivisessä atmosfäärissä. Kunnes, pasianssin ensimmäinen uhri löytyi Oranssien riveistä, kun Allien luottotopparille esiteltiin kevytkorttivalikoimaa kahdesti noin kuuden minuutin sisällä. Eikä aikaakaan, kun jopa Pakkasen Mitrin kohtaloksi muodostui ajolähtö penkiltä katsomoon, ja Mitriä nyt voi oikeasti pitää tyyneyden perikuvana. Sinänsä mielenkiintoinen tilanne siinäkin suhteessa, että Mitri oli merkattu ottelupöytäkirjaan myös vaihtopelaajaksi – oliko kysymyksessä siis vaihtopelaajan ulosajo? Pöytäkirjasta sitä ei ainakaan voi päätellä, enkä sadan metrin päästä nähnyt oliko mustapaidan kädessä lappua vai ei.

Tauolle korttisadetta pitämään lähdettiin aktiivisen pelailun jälkeen maalittomissa tasalukemissa. Mahdollisten kuurojen jatkuminen pakotti kuitenkin Korhosen Jukan käynnistämään väistötoimenpiteet ja aloittamaan ennakkosuunnitelmien vastaisesti jatkopelien kannalta riskiryhmään kuuluvien pelaajien keräämisen viheriöltä. Suunnitelmaa ei kuitenkaan saatu toteutettua kokonaisuudessaan, sillä vierasjoukkueelle budjetoitu ulosajo kirjattiin toisella jaksolla Sampalle ennen kuin avustava saatiin aktivoitua vaihtotoimenpiteeseen. Vierasputken katkeamisesta huolimatta päätöskierroksen todellinen tappio Futuralle on siis Sampan poissaolo ensimmäisestä karsintaottelusta TuTo:a vastaan. Anan katsomokomennus kaiken tapahtuneen jälkeen sen sijaan tuskin yllätti enää ketään.

Vajaalla pelanneiden joukkueiden intouduttua parinkymmenen minuutin maalitalkoisiin kritiikki kentän päällikköä kohtaan unohtui hetkeksi. Maalaamisen aloitti reilun tunnin taiston jälkeen Futura, jonka Allianssin pömpeliin tekemä maali oli samalla Futuran edustusjoukkueen tuhannes osuma vastustajan verkkoon. Turpeenniemen Jupen laukaus Patun pystysyötöstä vieri kuin vierikin Alli-vahdin sormien kautta maaliviivan yli, ja Jupen nimi tuhannennen osuman isänä oli siirtyvä aikakirjoihin J. Kolehmaisen kynän kautta.

Olosuhteiden pakosta jatkunut porvoolaisten pelaajavaihto pienensi yhä riskiä karsintojen osalta, eikä ainakaan alkuun näkynyt voimasuhteissa Tikkurilan nurmella. Ampan tarjoileman kulman jälkitilanteesta pallo ajautui Harri ’Dirty’ Laineen kautta Alli-maalin eteen, mistä kymmenisen minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu B-ikäinen Särkkälän Julle pääsi ampumaan vastustamattomasti Futuran toisen osuman ottelussa. Peli vaikutti tässä vaiheessa Futuralle kohtuullisen saletilta, mutta kotijoukkuepa intoutuikin vielä viiden minuutin huikeaan puristukseen sarjapaikkansa edestä. Uskomaton kolmen maalin kiri, kun Futura sitä vähiten odotti, takasi Allianssille sen kaipaamat kolme pistettä, ja nosti kotijoukkueen POHU:n ohi toisen karsijan paikalta. Hattuahan tässä on kaverille nostettava, sillä tällä kertaa horjumaton usko omaan tekemiseen varmisti kotijoukoille kolmosen pelejä tulevallekin kaudelle.

Jos näin jälkeenpäin pitäisi viisastella, niin päätösotteluun olisi todella pitänyt lähteä foorumin ohjeiden mukaisesti joukkueellisella ’tiedä sitten mitä junnuja’. Olisipahan säästytty Sampan poissaololta TuTo-ottelusta. Onneksi porvoolaisten ryhmästä on kuitenkin heittää kentälle useampikin varteenotettava kärkimies, joita on jo tähänkin asti kierrätetty aktiivisesti J. Korhosen rotaatioperiaatteella. POHU:n kannaltahan lopputulos oli harmillinen, varsinkin kun Futuran valmennusjohdon sympatiat siihen suuntaan ovat tiedossa. Toisaalta aivan identtinen tilaisuus sarjapaikkaan tarjottiin viikko sitten Porvoossa POHU:lle, joka ei kuitenkaan kyennyt tilaisuuttaan hyödyntämään. Siinä suhteessa puntit lienevät menneen tasan.

Ainoa subjektiivisesti ikävä asia tulevassa TuTo-karsinnassa on se, ettei yllekirjoittanut pääse muiden sitoumuksien takia paikalle haistelemaan karsintailmapiiriä. Eipähän voi kukaan ainakaan yltiöoptimismista syyttää, mitä karsintapaikan saavuttamisen ennustamiseen tulee. Pari kuvaa lähtiäisiksi, jonka jälkeen Tapsa vaikenee, aloittaakseen älämölön taas parin viikon päästä karsintojen jatkuessa. Arrivederci.