Futura perinteisellä Mikkelin matkalla

FC Futuran edustusjoukkue matkasi lauantaina Mikkeliin 13 pelaajan voimin. Tämän perinteisen matkan tarkoituksena oli tällä kertaa Urpolan mainiolla kumirouheisella keinonurmella ottaa mittaa III-div. pelaavasta MiKi:n (Mikkelin Kissat) joukkueesta harjoitusottelun merkeissä.

Sääolosuhteet Mikkelissä olivat tuulisen kylmät ja pitkittäin kentän suuntaan puhaltanut puhuri sai ainakin harvalukuisen yleisön ja joukkueiden taustajoukot värjöttelemään nenät punaisina vaan ei räkä poskella. Puna-valkoisissa paidoissa ensimmäisen jakson vastatuuleen pelannut kotijoukkue antoi kelpo vastuksen etelän vierailleen voittaen lopulta 2-1 (1-0) porvoolaisten selkeästä hallinnasta huolimatta. Tällä kertaa sen maalinteko tökki parhaimmistakin paikoista ja ainoastaan Cihan Göksil sai nahkakuulan ”työnnettyä” erinomaisesti pelanneen MiKi-vahdin Perkka Multaharjun selän taakse pelin ollessa 2-0 kotijoukkueelle ottelun loppuvaiheissa. Tuon kavennusosuman jälkeen vielä joukkueen kippari ja kärjessä läpi ottelun häärinyt Petri Lampinen nosti 8 metristä parikymmentä senttiä yli. Tätä ennen parhaimmat paikat olivat avautuneet joukkueen nuorisokaartin edustajille, Benjamin Backmanille ja Nico Eerolalle. Tarkkuus oli kuitenkin tällä kertaa pojilta kadoksissa, mutta jos hakee hyvää niin se löytyy maalitilanteiden luonnista ja niihin pääsemisestä. Huolestuttavampaa olisi ollut, jos paikkoja ei olisi edes saatu. Kyllä ne paikat ajan kypsyessä realisoituvat myös maaleiksi.

MiKi oli juoksuvahva ja hyvin organisoidusti puolustava vastustaja, joka omasi takapirunaan hyvän maalivahdin. Hyökkäyspelinsä se perusti vastahyökkäyksiin ja varsinkin sen jälkeen kun se ottelun 35. peliminuutilla menetti Tommi Sariolan ulosajon seurauksena kärjestä, haki se entistä enemmän nopeilla pystypalloilla Futuran puolustuksen selustaan. Futuran puolustuksen alin linja hoiteli tilanteet ensimmäisellä jaksolla varmoin ottein yhtä pientä herpaantumista lukuun ottamatta. Tuosta tilanteestaan MiKi:n Timo Mattila rankaisi tekemällä taukonumeroiksi 1-0. Futura pyrki sen sijaan pelaamaan keskialueen pelinrakentajansa Miikka Tuovilan kautta palloja laitarakentajille ja vastaan tuleville kärjille vahvaan myötätuuleen. Miikka Tuovila esitti vahvan syöttötyöskentelynsä lisäksi upean vapaapotkun 23 metristä aivan MiKi-maalin vasempaan yläkulmaan mutta Multaharju venyi tämänkin tilanteen kulmaksi.

Juska Reiman

Toisella jaksolla Futuran koutsi Jukka Korhonen painotti puolustajien nousuja ja laitarakentajien tilantekoa leveydestä tehtäville hyökkäyksille ja pojathan toteuttivat valmentajansa toivetta. Yhä useammat hyökkäykset kiersivät laitojen kautta keskitystilanteisiin. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla hieman pimennossa ollut oikea laitarakentaja Henri Määttä tuli vahvasti esiin. Lisäksi oikealta puolelta keskitystilanteita loi puolustajan tontilta vahvasti tilanteisiin noussut Nico Eerola. Keskitykset sen sijaan eivät olleet vielä niin laadukkaita, että niistä olisi maalihanat auenneet vaan usein MiKi:n puolustuskalusto pääsi päineen väliin ja purkamaan tilanteet. Jos joku näistä keskityspalloista pääsi läpi porvoolaisen puskulle, hoiteli nämä tilanteet sitten Perkka Multaharju maalillaan. Ottelun lopullinen ratkaisu syntyi kun Futuran vahvan painostuksen jälkeen 69. peliminuutilla MiKi sai nopean vastahyökkäyksen, jossa Jesse Paasonen pääsi yksin läpi kiertäen vastaan tulleen Futura-vahdin Paavo Pellikan tehden tilanteeksi 2-0. Vaikka Futura saikin ansaitun kavennuksen 2-1 83. peliminuutilla, ei se lukuisista hyvistä paikoistaan huolimatta pystynyt enää tasoittamaan ottelua.

Tilastot (á la Juha Kolehmainen):
Maalipaikat: Futura 11 (4+7), MiKi 5 (2+3)
Laukaukset kohti maalia: Futura 16 (8+8), MiKi 5 (2+3)
Laukaukset ohi maalin: Futura 7 (2+5), MiKi 5 (2+3)
Kulmat: Futura 10 (4+6), MiKi 4 (3+1)
Paitsiot: Futura 0 (0+0), MiKi 2 (1+1)
Vaparit: Futura 14 (9+5), MiKi 11 (6+5)

Futura aloituskokoonpano
: Paavo Pellikka (mv), Juska Reiman – Joni Oikkonen – Dan Majander – Nico Eerola, Benjamin Backman – Arttu Pösö (n. 20 min.-> Cihan Göksil) – Miikka Tuovila – Henri Määttä, Petri Lampinen – Joakim Uuttana (45 min. ->Joona Varis)

Vaihtopelaajat: Cihan Göksil, Joona Varis

Futura jatkaa harjoitusottelujen sarjaa: 13.3.2011 klo 15.00 Söderkullan keinonurmi FC Futura – Kiffen.

(07.03.2011 Pertti Koponen)