Maalihana auki – 4-2 voitto TiPS:stä

Kakkosen kauden alkuun melko tarkkaan 4 viikkoa ja Futuran viime aikoina kiinni ollut maalihana aukeni Myyrmäen hallissa pelatussa harjoituskamppailussa. Ensimmäisellä pelijaksolla porvoolaiset vielä tuhlasivat maalipaikkojaan, mutta kakkosen B-lohkossa tulevalla kaudella pelaava TiPS sai toisella jaksolla noukkia neljästi pallon verkostaan porvoolaisten 4-2 voittoon päättyneessä kamppailussa. Puoliajalla oltiin vielä 0-0 lukemissa.

Viime harjoituspeleissä on pelin hallinta ollut vahvasti Futuralla, mutta maaliteko on osoittautunut tuskalliseksi. Maalia saatiin odottaa ensimmäisen jakson hallinnasta huolimatta toiselle pelijaksolle Myyrmäki-hallin mainiolla kumirouhenurmellakin. 47. peliminuutilla vasemman puolustajan paikalta hyvin tilanteeseen noussut Juska Reiman tykitti 0-1 lukemat takakulmaan Henri Määtän oikealta antamasta mainiosta keskityspallosta takatolpalle. Komea oli myös TiPS:n tasoitusmaali viitisen minuuttia myöhemmin. TiPS:n vapaapotkukeskityksestä Futuran puolustus purki pallon puolittain rangaistusalueen ulkopuolelle, josta TiPS:n nigerialainen Ifi Ezenwafor pamautti voimalla vasempaan alakulmaan ohi Futura maalissa melko työttömänä olleen Robin Oleniuksen. Maalihanat olivat auenneet.

Amir "Amppa" Ahmad - hana auki

Tasapelivaiheessa Futura otti entistä enemmän otetta pelistä ja alkoi vyöryttämään tilanteita TiPS-maalille. Yhden nopean tilanteen seurauksena ottelussa Futuran testissä ollut 27-vuotias guinealaishyökkääjä Sonny Doumbouya vapautti kärkkäästi liikkuneen aisaparinsa Amir ”Amppa” Ahmadin, joka ei erehtynyt vaan vei Futuran 1-2 johtoon pelikellon näyttäessä 56. minuuttia. Tuon maalin jälkeen pääsi vielä Juska Reiman, Dan Majander kahdesti ja Henri Määttä kokeilemaan maalintekoa hyvistä paikoista, mutta vielä ei pallo löytänyt tilaa tikkurilalaisten verkosta. Sen sijaan hienon syöttöyhdistelmän (Joni Oikkonen ->Juska Reiman -> Amir Ahmad) tuloksena ”Amppa” kaadettiin rangaistusalueella läpimurtoyrityksessään ja pallo vietiin pilkulle. ”Amppa” asettui itse laukomaan pilkkua ja laittoi sen maalivahdin aavistaessa väärälle puolelle varmasti sisään lukemiksi 1-3. Maalit eivät kuitenkaan jääneet vielä tähän vaan ”Amppa” sai kuitata hyvän esityön aiempaan maaliinsa tehneelle Sonny Doumbouyalle paikan, josta tämä pitkä kärkimies ei erehtynyt vaan teki jo 1-4 lukemat. TiPS pääsi vielä kaventamaan 2-4 päätöslukemat vapaapotkumaalista, jossa maalin lopulta päällä tehnyt Ifi Ezenwafor oli selkeästi paitsiossa. Maali kuitenkin hyväksyttiin ja sillä siisti.

Futura oli aloituskokoonpanonsa osalta nuorella miehistöllä matkassa ja nuorten panos olikin hyvä. Eemeli Peltonen onnistui laitalinkkinä mainiosti molempiin suuntiin. Pallollinen taito mahdollisti nopeat haltuunotot ja kun vielä mukana oli aimo annos nöyryyttä pallosta luopumisessa, löysivät pallot oikea aikaisesti oman pelaajan hyvällä prosentilla. Juska Reiman puolusti tontillaan hyvin ja liikkui tukemaan hyökkäyksiä oikea-aikaisesti tehden yhdestä nousustaan myös joukkueensa avausmaalin. Lähes samaan ylsi myös oikeana puolustajana pelannut Nico Eerola. Topparikaksikko Joni OikkonenDan ”Danne” Majander pelasi varman keskustapelin ja kun toisella jaksolla ”Danne” nostettiin ylemmäs puolustavan keskikentän rooliin sai hän uhrautuvan puolustamisen lisäksi pari hyvää maalintekopaikkaakin, joista ei tällä kertaa vain syntynyt tulosta. ”Dannen” paikalla topparina kokeiltiin toisella jaksolla toista testissä ollutta pelaajaa, tansanialaislähtöistä Samuel ”Ilves” Samailaa. Samuel osoittautui kelpo toppariksi katkoen varmasti jättämättä epäselviä tilanteita jälkeensä. Keskikentällä aloittanut kaksikko Cihan Göcsil ja nuori Benjamin ”Benkku” Backman hallitsi keskikenttää ensimmäisellä jaksolla. Cihan on selkeästi kuntoutumassa omalle tasolleen sarja-avauksen lähestyessä ja Benkku osoitti kovuutensa kaksinkamppailuissa. Oikean laitalinkin tontilla Henri Määttä on kovaluinen tsemppari, jonka kanssa kaksinkamppailuihin joutuva vastustaja on ”kusessa” ja paikat hellinä ottelun jälkeen. Tällä kertaa muutama maukas keskitys, joista yksi tuotti ottelun avausmaalin. Kärjessä ”Amppa” pyrähteli hyvin ja onnistui nyt maalipaikoissa pedaten myös syötöillään hyviä tilanteita lisämaaleihin. Ensimmäisellä jaksolla kärjessä ”Ampan” parina pelannut Joakim ”Jocke” Uuttana ei nyt päässyt palloihin siinä määrin, että TiPS-puolustus olisi ollut helisemässä. Hänen tilalleen toiselle jaksolle tullut Sonny Doumbouya osoittautui pallon saadessaan vaaralliseksi hepuksi. Lisäksi hänen pelissään oli välillä mukana kärkipelaajalta vaadittavaa juonikkuutta vastustajan puolustuksen kusettamiseksi. Nuori Henrik ”Henkka” Pulkkinen teki debyyttinsä edustuksen riveissä viimeisen vartin aikana. Alussa muutama haparoiva syöttö mutta sen jälkeen tämä taitava, liikkuva ja kaksinkamppailuihin rohkeasti menevä nuori osoitti, että kehityksen jatkuessa samansuuntaisena, on hänellä hyvät tulevaisuuden näkymät jalkapalloviheriöllä. Maalissa Robin Oleniuksella oli melko hiljainen torjuntailtapäivä mutta muutamat keskityspallot hän haki päättäväisesti. Maaleille ei paljon ollut tehtävissä.

Maalit: 47. Juska Reiman (Henri Määttä) 0-1, 52. Ifi Ezenwafor 1-1, 56. Amir Ahmad (Sonny Doumbouya) 1-2, 76. Amir Ahmad rp. 1-3, 85. Sonny Doumbouya (Amir Ahmad) 1-4, 87. Ifi Ezenwafor 2-4.

Futuran kokoonpano: Robin Olenius (mv), Nico Eerola – Joni Oikkonen – Dan Majander – Juska Reiman, Henri Määttä – Benjamin Backman (75. Henrik Pulkkinen) – Cihan Göcsil – Eemeli Peltonen (45. Samuel Samaila), Amir Ahmad – Joakim Uuttana (45. Sonny Doumbouya).
Vaihtopelaajat: Henrik Pulkkinen, Samuel Samaila, Sonny Doumbouya.

Futura jatkaa harjoituspeliensä sarjaa lauantaina 2.4.2011 Kotkassa ja vastustajaksi asettautuu samassa lohkossa pelaava KTP. Kotkalaiset tekevät vastavierailun Porvoon Pallokentälle lauantaina 16.4.

(27.03.2011 Pertti Koponen)