“Ampan” hattutemppu käynnisti Kakkosen pelit Porvoossa

Ampalle ei pysäyttäjää KäPa:n rosterista
Ampalle ei pysäyttäjää KäPa:n rosterista

Kakkosen kausi käynnistyi Porvoossa FC Futuran riemukkaalla 3-2 kotivoitolla. Päivällä juhlivat ihmiset ympäri maailmaa Englannin Williamin ja Katen häitä kun taas illalla hienosti kotijoukkuetta kannustanut n. 300 henkinen kotikatsomo viritti juhlatunnelman Pallokentällä kotijoukkueen täyden pistepotin kunniaksi.

Kotijoukkueen avausmiehistössä oli vankka joukko omia nuoria kokeneilla pelureilla höystettynä. Se kävi vierailijan kimppuun ennakkoluulottomasti heti alkuvihellyksestä lähtien. ”Pelikellon” pisin viisari, sekuntiviisari, ennätti pyörähtää ennätyksellisesti vain 14 sekuntia kun pallo jo löytyi KäPa:n maalista. Amir ”Amppa” Ahmad sai  Arttu Pösön voittaman kakkospallon keskellä vieraiden puolustusaluetta. ”Amppa” käytti nopeita jalkojaan pieneen siirtoon oikealle ja pamautti n. 20 metristä nahkakuulan oikeaan yläpesään. Riemukas kotiavaus ja n. 50 päinen, erinomaisesti läpi ottelun kannustanut, Oikkos-fanijoukko sai aiheen juhlaan. Shokkiavaus, josta musta-asuinen KäPa ei toipunut tolpilleen oikeastaan koko ottelun aikana.

Valmentaja Pasi Rasimuksen miehistö yritti hakea aukkoja FC Futuran takalinjoilta erityisesti viime kauden Kakkosen maalikunkun Tatu Penttisen juoksuihin mutta kotijoukkueen valmentajan Jukka Korhosen tekemät eväät kotijoukoille olivat sen verran vankemmat, että noita aukkoja ei sen kentästä hevillä löytynyt. Pallollisen pelin osalta Futura jätti turhan hienostelun. Se pyrki melko suoraviivaisesti laittamaan paineen vastustajan alakerran selustaan. Varsinkin oikealta laidalta puolustaja Nico Eerolan nousut ensimmäisen jakson puolivälissä olivat vaarallisia. Vinicius ”Vini”  Frasson Ampan kärkiparina ei vielä päässyt oikein sinuiksi tahmean ja rouheettoman keinonurmen saloihin ollen kuitenkin pallon saatuaan vaarallinen. 40 peliminuutilla ”Vini” kaadettiinkin vastustajan rangaistusalueen rajalla. Kotijoukkueelle olisi ehdottomasti kuulunut vähintään vapaapotku tilanteesta mutta mitä vielä. KäPa iski vihellyksen jäädessä kuulumatta vastaiskun ja löysi sillä Penttisen. Tämä veivasi itsensä maalitilanteeseen eikä erehtynyt. Kotimaalissa Robin ”Romu” Olenius oli voimaton ja tilanne 1-1. Näissä numeroissa siirryttiin myös tauolle.

Shokkihoito sai jatkoa
Toisen jakson aloituksen teki KäPa. Futura taisteli pallon kuitenkin itselleen ja iski jälleen nopeasti. Samainen sekuntiviisari pyörähti nyt 15 sek. aloituksesta kun pallo oli jälleen KäPa:n maalin perukoilla. Vasemman puolustajan tontilla pallon saanut Juska Reiman nousi vauhdilla laitaa pitkin ja keskitti vasurillaan pallon maalille. Kukas muu kuin Amppa oli jälleen asialla. Päätä väliin ja pallo kaarsi kauniisti takakulmasta sisään. Futura oli toistamiseen antanut shokkihoitoa vierailijalleen. Fanien huudot ja kannustukset saivat lisää pontta. Tilanne oli jälleen kotijoukkueen hallinnassa. KäPa yritti maalin jälkeen saada lisää voimaa hyökkäyspeliinsä mutta Futuran takalinjat kestivät Joni Oikkosen johdolla nämä yritykset hyvin. Kotijoukkueen tavoite oli tietysti kytätä johtoasemassa hyviä vastaiskupaikkoja ja sellaisia syntyikin mutta tulosta tuli vasta puolen tunnin pelin jälkeen. 76 min. Arttu ”Are” Pösö oikealta laidalta veivasi itsensä rangaistusalueen sisään. Läpimurron tuloksena KäPa puolustus joutui kaatamaan ”Aren” ja pallo siirrettiin pilkulle. Amir ”Amppa” Ahmad täydensi hattutemppunsa pilkulta varmasti ja tilanne 3-1. Muutamia minuutteja tuon jälkeen vasemmalta laidalta hienon hyökkäyksen päätteeksi ”Ampalle” avautui vielä tilaisuus tehdä illan neljäs henkilökohtainen osuma mutta tällä kertaa pallo suuntautui päin maalivahti Toni Kaukomaan vatsalihaksia. Jatkopallosta ”Are” laukoi pallon pari metriä yli maalin kentän taustaverkkoon. KäPa käytti vielä tilanteensa 89 min., kun Tommy Wernfeldt tekaisi lähietäisyydeltä loppulukemiksi 3-2.

Kotijoukkue esitti kokonaisuutena melko virheettömän suorituksen. Henkisesti joukkueen vire oli oikea eikä miltään kentän osa-alueelta löytynyt heikkoa lenkkiä. Kotimaalivahdille  ottelu oli hankala. Tilanteita ”Romun” maalille tuli harvakseltaan ja vireen ylläpito ei ollut helppoa. ”Romu” torjui ratkaisevasti ensimmäisellä jaksolla 1-0 tilanteessa Tatu Penttisen läpimurron loistavalla ulostulollaan, jossa Penttinen loukkasi hieman itseään. Topparikaksikko Joni Oikkonen – Dan Majander selvitti tilanteet tyylillä ja Oikkos-fanit pitivät nautittavasti omansa pelienergisinä. Nuoret puolustajat hoitivat hommansa hienosti. Ensimmäisellä jaksolla Nico Eerola puolusti ja jaksoi nousta oivallisesti kun taas toisella jaksolla Juska Reiman toisella puolella tuli paremmin esiin nousuillaan ja loppuun asti puolustaen. Hienoa työtä molemmilta läpi ottelun.

Keskikentän pohjalle valmennus joutui tekemään ennen ottelua muutoksen kun aloitukseen kaavailtu Cihan Cöksil juuttui jäykän ja vallan näyttöhaluisen suomalaisen poliisin hampaisiin. Liikenneratsiassa hänellä ei ollut ajokorttia mukana ja siitäkös poliisi herneen nokkaansa otti. Vallan näyttöhalu johti sitten laitoksen kautta käyntiin ja siihenhän se aika sitten meni. No, poliisi kaipasi rahaa ja Cihanin lompakolla käymällähän sitä löytyi. Benjamin ”Benkku” Backman otti alkuperäisen alemman sijasta ylemmän keskikentän roolin ja Ville Enrold tuli keskikentän pohjalle puolustavaan rooliin. Molemmat olivat vankkoja tukipylväitä pelin painottuessa enemmän puolustavaan rooliin joukkueen suoremmasta pelitavasta johtuen. Toisella jaksolla 64 min. kentälle päästetty ”rikollinen”, Cihan Göksil, teki sitten hyökkäävässä roolissa hyviä pallon siirtoja rauhoittaen kotijoukkueen peliä viimeisellä vartilla. Laitalinkit Petri ”Pete” Lampinen ja Arttu ”Are” Pösö tekivät hienosti yhteistyötä laitapuolustajien kanssa. Vasemmalla ”Pete” näytti pelinäkemystään, rauhallisuuttaan ja pallollista taitoaan kun taas oikealla ”Are” nousi räväkästi varsinkin ensimmäisellä jaksolla keskityspaikoille ja toisella jaksolla hankki joukkueelleen rangaistuspotkun puolustaen sen jälkeen vahvasti omaa laitaansa.

Jos oli puolustaminen kunniassa, oli sitä myös hyökkäyspään maalinteko. ”Ampan” tehot, 3 maalia, ovat kovaa luokkaa tällä tasolla. Neljäskään maali ei jäänyt kauaksi ja olisihan se ollut jo unelmaakin unelmampi kauden aloitus hänen kohdallaan. Nopeat jalat, yllätyksellisyys ja hyvä liike ovat ”Ampan” bravuureita. Kun vielä kärkiparin ”Vini” Frassonin kanssa harjoituksien kautta löytyy yhteispeliin ripaus lisää, tulee tämä kärkipari olemaan tehokas myös myöhemmin kaudella. Vartionti tiukkenee varmasti jatkossa mutta liike ja yllätyksellisyys ovat kaikille puolustajille myrkkyä. ”Vinin” tulo joukkueeseen oli hieno juttu jo joukkueen henkisen puolen kannalta vaikka tässä ottelussa hän ei vielä omalle tasolleen pallollisella puolella päässytkään mutta puolustuksen suuntaa hän teki hienoa työtä.

Vaihdosta kentälle tulivat lisäksi Jouko ”Jupe” Turpeenniemi että Joakim ”Jokke”  Uuttana. ”Jokke” tuli kärkeen (82 min.) ”Ampan” siirtyessä laitalinkiksi ja joukkueen kapteenin Petri Lampisen otettua paikan keskikentän pohjalta Benjamin Backmanin siirtyessä vaihtoon pohjekrampin johdosta. Nico Eerola  vaihdettiin samaisen vaivan johdosta (87 min.) ja Petri Lampisen matka jatkui diagonaalisesti oikean puolustajan tontille. Jouko Turpeenniemi tuli keskikentän pohjalle rouhimaan viimeisiksi 7 minuutiksi. Ilman peliminuutteja tällä kertaa jäivät Eemeli Peltonen, Emil Conti, Henri Pulkkinen ja Mikko Pietinen (mv).

  •  01′ 1-0 Amir Ahmad
  • 40′ 1-1 Tatu Penttinen
  • 46′ 2-1 Amir Ahmad
  • 76′ 3-1 Amir Ahmad (rp)
  • 89′ 3-2 Tommy Wernfeldt

Futura: Olenius (mv), Reiman – Oikkonen – Majander – Eerola (87′ Turpeenniemi), Lampinen – Enrold (64′ Göksil) – Backman (82′ Uuttana) – Pösö, Ahmad – Frasson.
vaihtopelaajat: Pietinen (mv), Turpeenniemi, Göksil, Peltonen, Conti, Pulkkinen

KäPa: Kaukomaa (mv), Eskola – Kallonen – Laakkonen – Raitisto, Saidi – Kaunismäki – Spangar – Piipponen, Penttinen – Saajanlehto. 

TILASTOT (á la Juha Kolehmainen):
Maalipaikat: Futura 8 (3+5), KäPa 4 (2+2)
Laukaukset kohti maalia: Futura 10 (6+4), KäPa 5 (2+3)
Laukaukset ohi maalin: Futura 4 (1+3), KäPa 4 (2+2)
Kulmat: Futura 4 (1+3), KäPa 5 (1+4)
Paitsiot: Futura 2 (1+1), KäPa 6 (3+3)
Vaparit: Futura 17 (6+11), KäPa 14 (6+8)

Veikkauksen mitalit: Amir Ahmad (kulta), Arttu Pösö (hopea), Juska Reiman (pronssi)

(1.5.2011 Pertti Koponen)