Futura Grani-voitolla A-lohkon piikkipaikalle

Ollin säihky peli huipentui huikeaan osumaan
Ollin säihky peli huipentui huikeaan osumaan

Futura – GrIFK 3-1 (2-0)

Futura: Olenius, Britschgi (84′ Uuttana), Eerola, Frasson, Isosalo (85′ Turpeenniemi), Lampinen, Majander, Määttä, Oikkonen, Pösö, Reiman (79′ Blom) – Penkillä: Pietinen

  • 07′ 1-0 Henri Määttä
  • 41′ 2-0 Anton Britschgi
  • 59′ 3-0 Olli Isosalo
  • 92′ 3-1 Roni Tuominen

Useassakin eri yhteydessä on viime aikoina saanut seurata pohdiskelua siitä, mitä Futuralle on tahmean alkukauden jälkeen positiivisessa mielessä tapahtunut. No, tyypillisten joukkueen yhteenhitsautumiseen liittyvien liturgioiden ohella yksi merkittävimpiä tekijöitä lienee se, että kevään hajottavien maalintekovaikeuksien jälkeen palloa on yksinkertaisesti alettu iskeä luoduista paikoista pussiin kiitettävällä tarmolla.

Grania vastaan avausosumaa ei tarvinnut odottaa kuin seitsemän minuuttia, kun Anton jatkoi suoraan pystyavauksesta laitaan vihreän linjan taakse. Vihreäpaitojen alakerran nopeus ei ollut balanssissa pääpelivoiman kanssa, joten väkisin irti runnoneen Henkan nousun pysäyttämiseen ei vierailta yksinkertaisesti löytynyt eväitä. Vierasvahdin jätettyä vielä etunurkan auki Henkka ei jäänyt odottamaan lisävinkkejä, vaan ampui Futuran 1-0 osuman voimalla tolpan ja K. Lindemanin väliin.

Jos vieraat olivatkin suunnitelleet puolustavansa tasuripisteen Porvoosta, Klubiaskin kanteen Kauniaisissa tehdyt piirrokset menivät nyt kokonaan uusiksi. Kotikentällään voittamaton porvoolaisryhmä esitti kuitenkin siinä määrin kypsää peliä, ettei Kauniaisten ylpeys saanut avausjaksolla aikaiseksi kuin pari kaukovetoa vähän sinne päin. Futura sen sijaan iski Lindemanin taakse vielä toistamiseen, ennen kuin Grani päästettiin koppiin pohtimaan uusia siirtoja. Avausosuman järkännyt Anton sijoitti porvoolaisten näppärän yhdistelmän päätteeksi parista kympistä IFK-verkkoon – kasaten samalla lisää tuskaa vierasvahdin kallistuvaan kuppiin.

Taukoa kesti sen verran, että vierailija ehti suunnitella vastavetonsa, ja kauden ennätysyleisö sai syötyä grillin makkarat loppuun. Katsomossa oltiin toki keskimäärin avausjaksoa kylläisempiä, mutta kentällä tauon vaikutus ei näkynyt millään tavalla. Porvoolaiset jatkoivat viihdyttävää peliään antaen turhautuneiden kilpakumppaniensa keskittyä tuomarikolmikon tekemisten äänekkääseen analysointiin sekä sinnittelyyn karkaavan moponsa kanssa. Samalla kun kotijoukkue klaarasi kauden viidennen kortittoman pelinsä, vieraat saalistivat vastaavan määrän oikeudenjakajan keltaisia kunniamainintoja.

Vihreiden vastavetoon kuului osana 57. minuutin tuplavaihto, mutta senkin Futura nollasi tylysti. Vain pari minuuttia vierasvaihtojen jälkeen valokeilassa paistatteli yksi porvoolaisten menestyksen avaimista – keskikentällä vihreitä rakennustarvikkeita urakalla tuhonnut Olli. Grani-linja oletti jo katkoneensa kotikeskityksen turvallisille vesille, mutta Ollille 30 metrin etäisyys vaikutti enempi avopaikalta. Hirvittävä pyssy vastapalloon lensi puolimetrisenä laakana ja tömähti Grani-maalin tolppaan – vain kimmotakseen siitä dyykkäyksessään myöhästyneen Grani-vahdin ahterin kautta rysään Futuran 3-0 lukemien arvoisesti.

Kotijoukkueen suurin hyökkäysinto kuivui kolmanteen osumaan, ja vieraat saivatkin viimeisten minuuttien aikana hieman otetta peliin. Päivän ainoa miinus kotiposselle tuli lisäminuuteilla Romun nollapelin tuhoamisesta, josta voisi ilman tunnontuskia määrätä sakkokassaan täytettä kaikilta kentällä loppuhetkillä häröilleiltä pelimiehiltä. Kosmetiikkaahan tuo toki oli, ja sen tiesivät sisimmissään Grani-pelaajatkin. Tarpeeton takaisku pudotti kuitenkin sunnuntain suorituksen arvosanan miinusta vaille täydelliseksi.

Kun joukkue näin tarjosi kaivattua lomaboostia Grani-voiton muodossa, laitetaan fiiliksissä saman tien uutta matoa koukkuun. Saarelaisten rapsakka asenne on tiedossa, mutta nykyisessä nosteessa viikon päästä Keskuskentällä pelattavaa LPS-ottelua ei yksinkertaisesti voi lähestyä kuin kolme pistettä mielessä. Sankoin joukoin katsomoon saapuvaa kotiyleisöä hemmotellaan taas vauhdikkaalla pelillä ja miehekkäillä tilanteilla. Varmana vinkkinä heitettäköön, että kuukauden kuivan kauden jälkeen Are pyssyttää pari kertaa verkon tötterölle – yhden molemmilla jaloillaan.