Viimeinen puolituntinen pelasti kotitasurin

Nicon tasoitus jatkoi tappiotonta kotiputkea
Nicon tasoitus jatkoi tappiotonta kotiputkea

Futura – LPS 2-2 (0-1)

Futura: Olenius, Britschgi, Eerola, Frasson, Isosalo, Lampinen, Majander, Määttä (58′ Göksil), Oikkonen, Pösö (86′ Backman), Reiman (58′ Turpeenniemi) – Penkillä: Pietinen, Blom, Peltonen, Uuttana

  • 12′ 0-1 Joni Ruuth
  • 47′ 0-2 Timo Tirkkonen
  • 57′ 1-2 Vinicius Frasson
  • 84′ 2-2 Nico Eerola

Futuran kotiotteluiden katsojien määräksi näyttää muodostuneen viimeisissä kotiotteluissa rapiat päälle 500 maksanutta – lukema, joka lienee merkittävässä määrin kytköksissä porvoolaisryhmän viimeaikaisiin vakuuttaviin otteisiin Kakkosen A-lohkossa. Eikä sarjakakkonen suostunut häviämään kotikentällään ensimmäistä kertaa vieläkään, vaikka vieraat kuvittelivatkin jo puristaneensa valkoiset lopulliseen siltaan hankkimassaan kahden maalin johtoasemassa.

LPS:n avausmaalissa merkkaamatta jätetyn Joni Ruuthin hiiviskelyn takatolpalle voi vielä juuri ja juuri hyväksyä, ja antaa mielessään aplodit vieraiden kulmakuviolle Mainas – Tahvanainen – Ruuth. Romulle ei juuri annettu mahdollisuuksia, kun Ruuth sai jatkaa päällään muutamasta metristä ilman päällystakkia. Timo Tirkkosen tekemää toista osumaa ei sen sijaan voi olla kaivelematta. Tero Viheriärannan nostettua Tinkelle pilkun tuntumaan porvoolaispakkeja ei nimittäin näkynyt lähimaillakaan. Kun omista paikoistakaan ei päästy pussittamaan, alkoivat katastrofin ainekset leijua vahvoina Keskuskentän yllä.

Vierasjoukkueen kurinalainen puolustuspeli keskialueella ei antanut avausjaksolla Futuralle mahdollisuuksia rakentaa peliä Aren ja Ollin kautta, ja rauhallinen pallonkierrättäminen antoi viholliselle riittävästi aikaa tukkia myös avauspelin laidoille. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäi pitkän viljely kohti kotikärkiä tai kulmalippuja. Näilläkin keinoilla tilanteita toki luotiin, mutta loistavimmatkin jäivät ensimmäisellä kolmevarttisella hyödyntämättä – osittain oman huolimattomuuden, osittain paraatipelastuksia esittäneen Harri Kairavuon takia. Edes Futuran kymmenestä avausjakson kulmasta ei ollut rakennusaineiksi vierasverkon heilumiseen.

Toisella jaksolla Tinken 0-2 -pommin jälkeen antikliimaksi oli jyhkeimmillään, mutta alkoi pikku hiljaa kääntyä kohti elämyksen huipennusta. Yhtenä osatekijänä oli Joken ja Cihanin roudaaminen keskikentälle ja toisena koko joukkueen herääminen puolustamaan kotikentän kunniaa yli tuhannen silmän vaativassa valvonnassa. Esimakua tulevasta tarjosi Juska, jonka häkellyttävän itsevarma pujottelu päättyi painavaan vetoon reilusta parista kympistä. Tällä kertaa H. Kairavuo veti kuitenkin vielä pidemmän korren.

Kun ottelua oli jäljellä reilut puolisen tuntia, Ollin pystysyöttö löysi Vinin vierasboksin ulkopuolella. Vauhtiin päästyään kotijoukkueen tehokkain tarkka-ampuja ei ollut enää pysäytettävissä edes kahden fyysisen  LPS-pakin voimin. Sisulla läpi puolustuslinjan suoritettu rynnäkkö päättyikin kliiniseen viimeistelyyn (vrt. Белая смерть), jolla valotaululle muuttuivat jo hieman enemmän luottamusta herättävät 1-2 lukemat.

Viimeinen puolituntinen mentiinkin sitten puhtaasti Futuran komennossa, vaikka Cihan yrittikin vielä järjestellä lisädramatiikkaa peippailemalla hiuksia nostattavasti vihreitä kärkimiehiä kotiboksin kaarella. Tero Viheriärannan jyvä oli kuitenkin onnekkaasti kadoksissa, joten keskikentän väkkärä selvisi tällä kerralla Romun rakentavalla, joskin äänekkäällä kritiikillä. Polvivamman jälkeinen pitkä pelaamattomuus näkyi toki muutenkin näin ensimmäisessä tosikoitoksessa.

Ottelun viimeinen ja Futuran tasoittava maali edellytti syntyäkseen jo useampaa onnistumista peräkkäin. Tilanne käynnistyi keskikentältä, missä Anton kääntyi puoliväkisin pystysyötön saatuaan. Pienen pidättelyn jälkeen avaus laitaan löysi Aren, jonka keskitys kaarsi vierasboksin takareunaan ylös nousseelle Jonille. Harkittu pusku maalin eteen tavoitti Nicon, joka jatkoi suoraan ilmasta ohi kuviota ihailemaan jääneen LPS-vahdin. Tasoitusosumaa seurasi riehakas juhlinta niin kentällä kuin katsomossakin – noteeraamatta tässä yksittäisiä vieraskannattajia ja heidän tekemisiään.

Tasurillakin porvoolaiset jatkavat taistellun sarjakierroksen jälkeen A-lohkossa yhä kakkospaikalla, ja ottivatpa jopa pisteellä kiinni kärjessä porskuttavaa, mutta kierroksella Kyykälle hävinnyttä Klubi 04:sta. Seuraava ottelu puolestaan onkin jo keskiviikkona, kun Futura kohtaa Arto Tolsa Areenalla viimeisistä kotiotteluistaan vuorotellen joka toisen voittaneen KTP:n. Kotkalaisten voitettua edellisen kotiottelunsa MPS:ää vastaan toivomuslistalla on näin porvoolaisittain, että sarja jatkuu kotijoukkueen osalta noudattaen samaa tutuksi tullutta logiikkaa.