Kyykkää kuokkaan 2011 – osa II

Junnut hurjassa vauhdissa Juskan johdolla
Junnut hurjassa vauhdissa Juskan johdolla

Futura – Kuusysi 4-2 (2-2)

Futura: Olenius, Britschgi (87′ Backman), Eerola, Frasson, Göksil (72′ Enrold), Lampinen, Majander, Määttä (84′ Turpeenniemi), Oikkonen, Pösö, Reiman, – Penkillä: Pietinen, Peltonen, Blom, Ahmad

  • 02′ 0-1 Miikka Lähdesmäki
  • 08′ 0-2 Don Grosset
  • 25′ 1-2 Anton Britschgi
  • 33′ 2-2 Vinicius Frasson
  • 60′ 3-2 Juska Reiman
  • 76′ 4-2 Vinicius Frasson

Syyskierroksen tappioputken jatkuminen alkoi näyttää kovin todennäköiseltä jo kahdeksan peliminuutin jälkeen, kun vieraat Lahdesta olivat toimittaneet pallon kahdesti Romun taakse alkuhetkien kolmosdivari-puolustamisen jälkeen. Kahden maalin tappioasemassa haaveet kevätkierroksen Kyykkä-uusinnasta ja uuden voittoputken avaamisesta tuntuivat yhtäkkiä kovin, kovin kaukaisilta.

Avausjakson puolivälissä, kun kotijoukkuekin alkoi viimein saada säätöjä kohdalle, alkoi herätä orastava toivo ainakin kavennuksesta – parhaassa tapauksessa jopa tasoituksesta ennen taukovihellystä – ja ottelu olisi vielä täysin klaarattavissa. Kun sitten kavennusosumaa lopulta päästiin juhlimaan, oli pelin hallinta muutenkin siirtynyt siinä määrin kotijoukkueelle, että usko pistepotin kuittaamiseen kohosi kohisten.

Futuran avausosuma pelin 25 minuutilla oli vahva osoitus porvoolaisten kyvyistä ilmataistelussa. Dannen, Antonin ja Vinin samanaikainen liimaaminen on osoittautunut melkoiseksi haasteeksi vastustajille, niinpä maalinedustaisteluissa on nähty edustava kavalkadi puolinelsoneja, takavyöotteita sekä käsilukkoja. Mikään ei kuitenkaan auttanut vierailijoita tänään, kun Anton ravisteli vapaamatkustajat kyydistään ja puski maalin edestä suvereenisti Peten tarjoaman vaparin aivan takatolpan juureen.

Kavennus vapautti lopullisesti porvoolaisten pelin, ja niinpä jo kahdeksan minuuttia myöhemmin kotikatsomossa riemuittiin 2-2 tasoituksen syntymää. Vinin saatua pallon ahtaassa paikassa sivurajan tuntumassa kaikki odottivat varmistelevaa pelaamista taakse Nicolle, mutta Kyykkä-keskikentän aggressiivinen kahden miehen pallonriistoryhmä saikin yllättäen todeta maestron irtautumisen motista parilla pienellä veivillä. Tilastomerkinnän syntyyn ei tarvittu tämän jälkeen kuin päättäväinen nousu, kolmen keltapaidan ohitus näppärällä seinäpelillä Antonin kanssa ja finaaliksi hävyttömän upea sijoitus oikeaan ylänurkkaan, kauas vierasvahdin hanskojen ulottumattomiin.

Jakson loppuminuuteilla ihailtiin vielä Peten laukaisuvalikoimaa niin vasurilla kuin oikeallakin, Cihanin ja Henkan läheltäpiti-tilanteita sekä Juskan Kuusysi-alakertaa kuumottavia pystyjuoksuja niin pallon kanssa kuin ilmankin. Vielä ei kuitenkaan ollut aika avata tässä ottelussa junnuosastonkaan maalihanoja, joten tauolle siirryttiin tasalukemissa, mutta vahvaa luottamusta herättävissä pelifiiliksissä.

Toinen jakso oli sitten värilaseittakin kotijoukkueen hallintaa. Kahden maalin johtonsa menettänyt vierailija oli kuin varjo alkuminuuttien olemuksestaan. Todelliset maalintekopaikat menivät porvoolaisille 7-1, kun erityisesti hyökkäyspään saamattomuuteen kypsyneet vierailijat keskittyivät enenevässä määrin konstruktiiviseen dialogiin tuomarikolmikon kanssa.

Kun pelikello osoitti peliaikaa olevan jäljellä puolisen tuntia, kotijoukkue tarjosi kannattajilleen lisää euforisia hetkiä. Henkan ja Peten pelaama lyhyt kulma antoi Petelle tilaisuuden katsoa rauhassa ja nostaa maalin eteen Juskalle, joka puolittain syöksyen puski voimalla takaylänurkkaan siirtäen Futuran ottelussa ensimmäisen kerran käskijän paikalle. Juhlaseremoniat kotikatsomon edessäkin menivät vanhasta kokemuksesta – mutta onhan tuota tullut harjoiteltuakin, niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Varttia myöhemmin oli sitten Vinin vuoro iskeä lopullinen niitti Kyykkä-arkkuun. Jonin pitkä avaus löysi Vinskin täydessä vauhdissa vasemmalla laidalla, ja suurimmat pelihalut menettäneellä lahtelaisalakerralla ei ollut enää eväitä juoksukilpailussa kohti omaa maaliaan. Vinin hyvin ajoitettu sijoitus vastaantulleen vierasvahdin ohi vasempaan alanurkkaan sinetöi lopullisesti kotivoiton, sillä kotiryhmän ote pelistä ja vastustajastaan oli vaihtopelaajia myöten jokseenkin vakuuttava.

Viikon päästä Keskuskentällä tarjotaan taas uutta draamaa, kun MPS Helsingin Malmilta saapuu tarkistamaan, avasiko Futura tutulla 4-2 Kyykkä-voitolla kevätkauden tapaan uuden kolmen pisteen pelien putken. Putoamista vastaan taistelevaa MPS:ää on turha aliarvioida, mutta porvoolaisten nykykunnolla kotikatsojille pitäisi löytyä lisää näytettävää kikkavarastosta.