Anton Britschgin maalit laiha lohtu Järvenpään tappioillassa

JäPS: n kotiottelu Kakkosen itälohkossa vierailijaksi saapunutta Futuraa vastaan alkoi pelaajaesittelyjen jälkeen puolen minuutin hiljaisella hetkellä. 15 tuntia aiemmin Hyvinkäällä tapahtunut traaginen, ihmishenkiä vaatinut yöllinen ampumistapaus hiljensi niin pelaajat kuin parisatapäisen yleisönkin.

Itse ottelu saatiin pelata lämpimässä ja paljon nestevarastoja kuluttavassa auringon paisteessa. Kenttä näytti sivulta katsottuna loistavalta mutta pelaajien kenkien alla se oli kuitenkin melkoinen turpeikko – voisiko sanoa normaali suomalainen nurmikenttä.

Futuran kokoonpano: Mikko Pietinen (mv), Niko Eerola – Joni Oikkonen – Dan Majander – Petri Lampinen, John Samuel, Niclas Kalatsev – Miikka Tuovila (71. Arttu Pösö) – Timo Tirkkonen (45. Anton Britschgi) – Olli Isosalo (65. Cihan Göksil), Georges Ebonque.

Vaihtopelaajat: Paavo Pellikka (mv), Henri Määttä, Eemeli Peltonen, Arttu Pösö, Benjamin Backman, Cihan Göksil, Anton Britschgi.

Futura oli vaihtanut edellisen Kiffen- ottelun aloituskokoonpanosta peräti 5 pelaajaa. Edelliseen otteluun vaihdosta tulleet Georges ”Misse” Ebonque, Niclas Kalatsev ja Olli Isosalo olivat nyt avauksessa ja kun vielä ykkösmaalivahdin viittaa kantanut Robin Olenius oli selkäpotilas, asteli Mikko Pietinen kauden avausotteluunsa tolppien väliin. Lisäksi Miikka Tuovila aloitti keskikentällä pelinrakentajana yhdessä viime ottelussa kärjessä vahvasti esiintyneen Timo Tirkkosen kanssa.

Ensimmäisen pelijakson perusteella olisi uskonut vierailijan ottavan ottelusta kauden ensimmäisen täyden pistepotin sillä JäPS tyytyi kyttäämään teräviä vastaiskuja ja Futura rakenteli peliä alhaalta halliten palloa. Mutta mitä vielä… Onhan se jo nähty niin monesti, että jalkapallo on maalintekopeli. 4 minuuttia kellotaululla kun Joni Oikkonen pelasi Ebonquen vasemmalta läpi tuloksena puoliksi epäonnistunut tussahdus molarin ulottuville. Melkein saman tilanteen jatkeena JäPS-hyökkääjän Antti Aution vastaava paikka ja pallo takanurkkaan 1-0 johdoksi kotijoukkueelle.

Kärkipelaajan taidosta ja tehoista Futuralla on hyviä muistoja kahdelta viime kaudelta kun brassihyökkääjä Vinicius ”Vini” Frasson teki tärkeissä paikoissa tärkeitä maaleja. Tämän JäPS – ottelun saldoksi tuntui jäävän Ebonquen neljä maalintekopaikkaa ensimmäisellä jaksolla ja yksi toisella eikä yhtään onnistunutta ”pussitusta”. Vaikea siinä on voitosta taistella varsinkin kun omassa alakerrassa tärähtelee välillä selkeistä merkkausvirheistä takaiskumaaleja. JäPS:n toinen maali olisi ollut vältettävissä, jos puolustuskulman kakkospalloissa olisi 16-20 m ”putsaajat” hoitaneet tehtävänsä. Nyt JäPS:n Riku Heinonen pääsi lataamaan juuri ennen taukoa kotijohdoksi 2-0.

Toiselle jaksolle Futura tuli päättäväisesti. Muutos pelisysteemissä 2-kärkipelaajaan toi lisää vaarallisuutta hyökkäyskolmannekselle. Loukkaantumisesta jonkun aikaa kärsinyt Anton Britschgi juoksi Ebonquen pariksi ylös Tirkkosen tehtyä tilaa.

Eikä Anton kauan (58. peliminuutti) ennättänyt kentällä kirmaillakkaan kun verkko jo pöllysi ensimmäisen kerran hyvin pelanneen Altti Mäkisen selän takana ja se ”tärkeä seuraava maali” merkittiin Futuralle. Jos se olisi merkitty JäPS:lle olisi Futuran takaa-ajo voinut tyrehtyä siihen. Mutta, mutta… kun se erikoistilannepelaaminen puolustuspäässä petti jälleen. Kaksi JäPS -pelaajaa sai vapaasti puskea kulmapotkusta kotijoukkueen taas kahden maalin karkumatkalle. Aikaa Futuran kavennuksesta oli kulunut vain 3 minuuttia. Maali merkittiin Perttu Kuritulle.

Ottelun loppu noudatti alun kaavaa. Futura rakensi ja pommitti JäPS-päätyä mutta se kesti kunnes ajassa 83 minuuttia Britschgi löysi toistamiseen pallon mentävän reiän Mäkisen vartioimasta maalista. Tilanne jälleen kutkuttavasti 3-2 kotijoukkueelle. Aikaa oli vielä tehdä se tasoituskin ja miksi ei myös voittomaalikin mutta peli karkasi loppua kohden liian summittaiseksi ja parhaaksi paikaksi jäikin Niclas Kalatsevin 27 metristä laukoma vapaapotku, jonka Mäkinen torjui näyttävästi oikeasta yläkulmasta kulmapotkuksi. Takaa-ajo tyrehtyi ja JäPS -leirissä voitiin huokaista helpottuneina.

Tilastojen mukaan Futura voitti maalintekopaikat 10-5. Futura voitti myös kulmapotkut 7-3 ja kun tuota lukemaa katsoo lähemmin niin JäPS vei puolustuskulmansa ”100-0” ja kolmesta hyökkäyskulmastaan se teki kaksi maalia eli erikoistilannepelaaminen nousi melkoisen ratkaisevaan rooliin tässä pistetaistossa. Futuran asenne oli hienoa luokkaa läpi ottelun ja takaa-ajoa tehtiin täydellä sydämellä mutta välillä puuttui onni ja välillä ei taito sitten riittänyt mutta kuten tiedettyä onnikin on ansaittava ja taito & suoritusvarmuus kasvavat vain harjoittelun ja toistojen myötä. Ei auta muuta kun laittaa uutta matoa koukkuun ja se mato on melkoisen ”paksu” Gnistan kotikentällä viikon päästä.

(P.Koponen)