Futuralle karmiva vierastappio vajaalla pelaten

Ollin ulosajosta alkoi ns. Mission Impossible
Ollin ulosajosta alkoi ns. Mission Impossible

MP – Futura 7-1 (4-1)

Futura: Impiö, Majander, Isosalo, Pösö, Kalatsev, Britschgi, Ebonque, Oikkonen (81′ Peltonen), Tuovila, Lampinen, Eerola (63′ Backman) – Penkillä: Pietinen

  • 09′ 1-0 Jerry Särkkä
  • 29′ 2-0 Jerry Särkkä
  • 30′ 3-0 Denis Lima De Assis
  • 39′ 3-1 Miikka Tuovila
  • 43′ 4-1 Denis Lima De Assis
  • 63′ 5-1 Denis Lima De Assis
  • 81′ 6-1 Denis Lima De Assis
  • 83′ 7-1 Francico Wagsley Rodrigues De Sousa Filho

Yllekirjoittaneen ensimmäinen Urskin visiitti virallisena toimihenkilönä ei jättänyt jälkipolville liiemmälti nostalgista muisteltavaa. Pelkkä aurinkoinen sää tasoittaa depressiota normaalisti muutaman pykälän, mutta sunnuntaina mollukan vaikutus kumoutui virtuaalipilviin, jotka kasautuivat porvoolaiskatsojien ylle jo ennen vartin tahkoamista.

Oikeudenjakajan ylireagoinnilta tuntunut ulosajotuomio nosti käytännössä hetkeä aiemmin 1-0 johtoasemaan siirtyneen kotijoukkueen salettiin, sillä vieraiden lähtökohdat Mikkelin reissulle saivat parhaillaankin haaveilemaan lähinnä tasuripisteestä. Samaa taustaa vasten peilaamalla voi lievästi itseään pettäen loduttautua sillä, että rumista lukemista huolimatta ekskursiolta palattiin siis vain yhtä pistettä köyhempinä. Niin ja jäihän porvoolaisille myös tilastoihin ottelun komein osuma, kun Miikka pyssytti Missen syötöstä laakana 3-1 kavennuksen parista kympistä.

Kotijoukkueen seitsemästä osumasta täytyy valitettavasti todeta, että ne olivat kaikki täysin ansaittuja. Ollin suihkukomennuksen jälkeen Futuran ryhmitys hajosi käytännössä  lopullisesti, ja pakasta alkoi löytyä aukkoja enemmän kuin mitä yhden miehen vajaus pystyi selittämään. Jonkinlainen lisävaikutus saattoi olla silläkin, että Urskin kentän mittasuhteet poikkeavat melkoisesti standardiratkaisuista. Koska Mikkelin vierailun iloiset asiat on jo tullut kerrottua, käytettäköön edellistä töksähtävänä aasinsiltana yleiseen pohdintaan juoksuratojen sisään rakennetuista futiskentistä.

Kun Urskin jalkapalloareena on kotikylän Keskuskentän tavoin puristettu juoksuratojen sisään, voisi asiaa tuntematon rapsaaja kuvitella kenttien olevan jokseenkin samankokoiset. Täytyyhän juoksuratojen kuitenkin olla rakennettu standardimitoituksella — ja sen, että Urski vaikuttaa areenana huomattavasti isommalta, tåytyy olla vain näköharhaa? Nope.

Juoksuradoista ei ole määrätty muuta kuin se, että sisärata on 400m mittainen ja se koostuu lähtökohtaisesti *) kahdesta puoliympyrästä ja kahdesta suorasta. Suosituksissa toki todetaan, että kaarteiden säteen soisi olevan väliltä 35-38m, optimina 36,5m — periaatteessa mikään ei kuitenkaan kiellä tekemästä juoksuradasta vaikka ympyrää, jonka kaarresäde on lähes 64m ja halkaisija näin karvan verran alle 130m. Tämä kävisi yksiin myös sen kanssa, että virallisen futiskentän minimipituus ja maksimileveys ovat 90m — eli virallinen neliön muotoinen futiskenttä siis uppoaisi juuri ja juuri tuon ympyrän muotoisen juoksuradan sisään. Ei kovin todennäköinen ratkaisu, mutta ihan uusi merkitys ”vihreän veran shakille” siis.

Urskin kentän viheralueen kooksi mainitaan joissain tiedoissa 108 x 74m, mikä ei missään tapauksessa mahtuisi Keskuskentän juoksuratojen sisään, vaan edellyttää reilusti yli 40m kaarresädettä. Koska kentän päädyt ovat tällöin syvällä puoliympyrässä, kulmaliput alkavat lähestyä juoksuratoja ensimmäisenä — jättäen pituutta haettaessa samalla leveät kaistaleet tyhjää tilaa pitkille sivuille (vrt. pituushyppypaikat joillain kentillä). Jalkapallokenttää venytettäessä yleisurheilijoille jäävä tila kentän päädyissä samalla luonnollisesti kutistuu.

Pitäisikö näiden hybridikenttien mitoituksesta vetää sitten joitakin lajikulturelleja johtopäätöksiä kaupunkikohtaisesti? No, fakta on joka tapauksessa se, että Palloliiton ja UEFA:n määrittelemä optimikoko futiskentälle (105 x 68m) olisi helposti toteutettavissa isommilla kaarresäteillä. Standardi 36,5m:n säteellä kenttä kyllä mahtuu juoksuradan sisään, mutta kulmaliput olisivat jo häiritsevän lähellä radan sisäreunusta. Porvoon kentän kaarresädettä minulle ei ole tiedusteluista huolimatta kerrottu, mutta arvaan sen olevan sieltä pienemmästä päästä.

Futuran 12 päivän ja neljän ottelun rypäs ei juuri pahempaan saumaan olisi voinut tulla. Poissaolojen, vempan ja pelikieltojen runtelemana odotukset eivät voi olla korkeimmillaan, mutta vakaa uskomus pistemetsästyksen tuloksiin on yhä pinnassa. Keskiviikkona KTP kotona ja sunnuntaina Kiffen vieraissa antanevatkin esimakua porvoolaisten loppukauden kulusta.

 

*) Helsingin EM-kisojen aikana juoksijat ovat mananneet Stadionin juoksuradat alimpaan helvettiin outojen kaarteiden takia. Kaarrejuoksun on todettu olevan mahdotonta, kun alku- ja loppukaarteet ovat tuntuneet muuta kaarretta jyrkemmiltä. Selityksenä lienee ns. ”Double Bend Track”, jolloin kaarre ei ole muodostettu yhdellä kaarresäteellä, vaan käyttämällä useampaa eri kaarresädettä. Tällöin kaarteen muoto mahdollistaa suuremman jalkapallokentän juoksuratojen sisälle.