Jusa Impiöllä tavoitteet korkealla

Tikkurilan asema perjantaina klo 16.30. Parhaaseen ruuhka-aikaan ihmisiä palaamassa työmatkoiltaan kotiin aloittelemaan viikonlopun viettoa. Juna Lahden suunnasta saapuu melko tarkasti ajallaan  asemalaiturille. Kyydistä monien muiden joukossa nousee laiturille myös sinisiin pukeutunut nuorimies nimeltä Jusa Impiö. Tämän Kemin Tervaharjusta lähtöisin olevan 20 vuotiaan nuoren miehen suuntana on Porvoo ja tarkalleen ottaen Hamarin jalkapallokenttä. Hänelle matka on kuitenkin ”työmatkaksi” luokiteltava, sillä parhaillaan Lahden urheilujoukoissa varusmiespalvelustaan suorittava Jusa on ainakin kuukauden mittaisella vuokrakomennuksella MyPa:sta Futuran maalivahtiringissä. Matka Tikkurilasta edelleen Porvooseen jatkuu yleensä Helsingistä saapuvien Futuran pelaajien kyydissä mutta tällä kertaa kyydin tarjoaa poikkeuksellisesti tämän jutun kirjoittaja.

Jusa uusissa haasteissa

”- Aloitin jalkapallon pelaamisen jo 5-6 vuoden ikäisenä. Aluksi pelasin puolustajana tai keskikentän laidalla ja vasta myöhemmin pelipaikaksi vakiintui maalivahdin tontti. Pelasin nuorempana myös salibandyä ja jääkiekkoa. Jos jääkiekossa olisi halunnut pidemmälle, olisi Kemistä pitänyt lähteä Ouluun ja kun jalkapallo tarjosi mahdollisuuden, niin siitä muodostui sitten päälajini. Markku-isäni on pelannut aikoinaan kemiläisen KPT-85 riveissä juuri maalivahtina ja hän on ollut vahvasti apuna ja kannustajana läpi vielä lyhyen urani”, toteaa vaaleahiuksinen Jusa.

Ensimmäisen Ykkösen ottelun pelasi Jusa Palloseura Kemi Kings´ssä Helsingissä v. 2008. Vastustajana oli tuolloin nyt Kolmoseen ajautunut KäPa. Hän tuli tolppien väliin ykkösvahdin loukkaannuttua ja hyvin se meni. Joukkueen sijoitus kaudella oli 8. Muistikuvissa on myös peli aloituksesta kauden viimeisessä ottelussa JJK:ta vastaan, joka juhli ottelun jälkeen nousua liigaan.

” – Olen mukana MyPa:n maalivahtiringissä Kuismalan Antin ja Iiskolan Villen lisäksi. Siellä on hyvä harjoitella ja valmentaja Toni Korkeakunnas on luonut hienon ilmapiirin joukkueeseen ja menestys on tullut paljolti sen ansiosta. Joukkueen pelaajat ovat lisäksi hyvin saman oloisia ja kilpailu peliajasta on tervettä. Tämän hetkisen urheilukomennuksen ansiosta olen voinut asua Myllykoskella ja harjoitella kahdesti päivässä. Tietysti pelaaminen kehittää ja siksi Futuran tarjoama mahdollisuus tuli hyvään saumaan. Pari ottelua (PK-35/VJS ja LPS) on jo takana ja tuloksena tappio ja voitto. Ensimmäisessä ottelussa tuli pari virhettä, jotka sitten maksoivat ainakin tasurin saavuttamisen mutta toisesta otimme kauden ensimmäisen täyden pistepotin. Maalivahdin ”posti” on ankara paikka. Virheet näkyvät heti tulostaululla. Niihin ei ole varaa”, kertoo oikealla tavalla itsekriittinen molari.

”- Ranskalainen jalkapallo on sitä ”ihtiään” vaikkakaan se EM-kisoissa ei nyt(kään) näyttänyt parhaita puoliaan. Lyon ja Nizza ovat joukkueista päällimmäisinä ja maalivahdeista pidän Ranskan nykyistä ykkösvahtia Hugo Lloris´ta, 25, parhaimpana ja esikuvanani. Hän on rakenteeltaan sopusuhtainen, teknisesti hyvä ja mikä ranskalaisessa jalkapallossa viehättää paljon, on se, että maalivahdit voivat avata peliä heitoilla alempaa eikä aina englantilaiseen tapaan vedetä pitkää… no, ehkä tämä oli liian kärjistetysti todettu. Maalivahdille hyviä ominaisuuksia ovat tietysti ketteryys ja kimmoisuus pallovarmuuden ja pelinohjauksen lisäksi. Niitä pyrin myös itse kehittämään. Olisihan se hienoa jos unelma ammattimaisesta pelaamisesta joku päivä toteutuisi mutta ensin täytyy lyödä itsensä läpi kotimaisessa Veikkausliigassa ja töitä pitää sen eteen tehdä rutkasti”, realisoi siistiin poikakalenteriinkin Kemin aikoihin ”eksynyt” Jusa.

Niin, luuletko, että sinulla olisi tulevaisuutta mallipuolella? ”- En ole sen luonteinen ja tuo Kemissä pelikavereiden kanssa tehty kalenterikeikka saaneekin jäädä ainoaksi ”hairahdukseksi”, maalailee Jusa mutta allekirjoittaneen mielestä tämän 188 cm pitkän ja 77 kg painavan maalivahdin rakenne ja ryhti mahdollistaisi muutamat  tepastelut torjuntatöiden lomassa myös mallilavan puolella.

(03.07.2012 Pertti Koponen)