Kun minuutit muuttuvat kilometreiksi

Arttu on valmis JäPS:n kaatoon

Hamarin nurmikenttää kiertää pelaaja, jonka peliminuuttien määrä FC Futuran riveissä on 13566 minuuttia eli 150 täysiksi ysikymppisiksi otteluiksi muutettuna. Jalkapalloilijan juoksukilometreiksi muutettuna tuo luku on keskimäärin 1500 km. Kaiken kaikkiaan tällä pelaajalla on 201 ottelua seuran riveissä ennen tiistaina pelattavaa JäPS-ottelua. Pelaamissaan otteluissa hän on tehnyt yhteensä 82 maalia, antanut 45 maaliin johtanutta syöttöä sekä tehnyt viidessä ottelussa hattutempun. Tämä pelaaja on 28 vuotta marraskuussa täyttävä Arttu Pösö.

Ensimmäisen ottelunsa Futuran edustuksessa Arttu pelasi elokuussa kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Futura kohtasi Jyväskylässä nyt liigassa kamppailevan JJK:n Kakkosen itälohkon ottelussa. Ura alkoi kuitenkin jo 6 vuoden ikäisenä Hamarin Elon riveissä.

”Harrastin nuorempana kaveriporukassa kaikenlaista urheilua. Eri yleisurheilulajit ja maastojuoksu olivat päällimmäisinä ja sieltä lienee peräisin sitkeyteni vääntötilanteissa ja peruskuntokin. Isä opetti laukomaan molemmilla jaloilla”, toteaa toisena Futuran kaikkien aikojen maalipörssissä ja vain viisi maalia johtavaa Petri Lampista jäljessä oleva Arttu.

Futuran pelejä seuranneet ovat varmasti panneet merkille Artun pelissä vahvan liikkeen, hyvän asenteen ja kaksinkamppailuvoiman. Kilometrejä ja pallon riistoja pelin aikana syntyy paljon ja pusero on pelin jälkeen aina tyhjä.

”Iän ja kokemuksen myötä fyysisen pelaamisen painoarvo on kasvanut. Meillä on ollut joukkueessa hyviä esimerkkejä (esim. Ville Enrold) fyysisen pelaamisen merkityksestä. Yksi hyvä taklaus, tilan vieminen vastustajalta omalla aktiivisuudella voi kääntää ottelun kulun. Tietysti joskus saa myös itse ”nauttia” pienistä kolhuista”, sanoo hymy suupielessä juuri tällaisen kolhun edellisessä Kiffen pelissä saanut Arttu.

Päivätyö kesällä postimiehen hommissa edesauttaa hyvän kunnon ylläpidossa. Tulevaisuuden haaveena on hänellä Haaga Heliasta 2010 saatujen tradenomin paperien jatkeeksi kouluttautua esim. nuorisotyön alalle.

”Meillä on paljon syrjäytyneitä nuoria yhteiskunnassamme ja omien elämänarvojeni – uskonto, perhe, toisen ihmisen huomioiminen – pohjalta tuolla saralla on paljon työtä saada nämä nuoret takaisin raiteille”, valottaa JäPS otteluun valmistautuva Arttu.

Mikä vetää sinua kentälle ja jalkapallon pariin?

”Toimiminen joukkueessa ja pallon kanssa tehtävät harjoitteet kiehtovat mieltäni. Kyse on taitolajista, jossa oman roolin tehtävien täyttäminen, maalinteko ja voittaminen motivoivat kunnon ylläpitämisen lisäksi. Aina löytyy kehitettävää”, sanoo Tottenhamia, Interiä ja Bayern Münchenia ihannoiva taitojalkapallon ystävä.

Tiistai-illan JäPS-ottelussa viilettää Arttu jälleen Futuran vasemmalla laidalla toivoen porvoolaisyleisön vahvaa tukea tässä ”paikalliskamppailussa” molemmille tärkeistä sarjapisteistä.

(teksti ja kuva: Pertti Koponen 16.07.2012, tilastotiedot: Juha Kolehmainen)