Sarjajohtaja kaatui – Jusa Impiö kentän ”kunkku”

Gnistan – Futura 2-3 (1-1)

Futura: Impiö (mv), Isosalo – Oikkonen – Majander – Eerola, Pösö – Tuovila – Backman (81. min Aardemäe) – Määttä (67. min Göksil), Ebonque – Kalatsev (58. min Britschgi).
Vaihto: Saario (mv), Aardemäe, Göksil, Britschgi.

Jusa pohjusti voiton Oulunkylässä
  • 25′  0-1 Joni Oikkonen (Niclas Kalatsev)
  • 29′  1-1 Tuomas Mustonen (Eduardo Rodriguez)
  • 53′  2-1 Samuli Markkanen (Tuomas Mustonen)
  • 72′ 2-2 Cihan Göksil (Georges Ebonque)
  • 85′ 2-3 Miikka Tuovila (rp)

Futuran vierailu lauantaina sarjajohtaja Gnistanin vieraana keinonurmipintaisella Oulunkylän kentällä oli menestyksellinen. Tuomarin puhallettua pilliinsä loppuvihellyksen merkiksi, tulostaulun mustalla pohjalla punaiset numerovalot osoittivat vieraiden napanneen 2-3 numeroilla kauden toisen täyden vieraspottinsa.

Ottelua voi hyvin kuvata sanoilla jännittävä ja dramaattinen aivan sen loppusekunneille asti. Vahvat kaksinkamppailut, kontaktit ja lievät tulistumiset vaihtopenkkejä myöten elävöittivät tätä molemmille tärkeää pistekamppailua. Paikalle saapunut 169+ henkinen yleisö sai nähtävää koko rahan edestä buffettimakkaroiden ja kahvin lisäksi vaikkakin kotijoukkueen kannattajat saivat todeta pettymyksen hiipivän puseroon Miika Tuovilan viimeistellessä varmasti pilkulta voittomaalin Gnistanin itälohkon vähiten maaleja päästettyyn verkkoon.

Gnistan osoitti vahvuutensa heti ottelun alussa. Se vyörytti hyökkäyksiään, tosin melko yksitotisesti puolesta kentästä lähteneillä pitkillä ristipalloilla Futuran puolustuksen selustaan onnistuen sitä kautta kuitenkin luomaan muutamia hyviä tilanteita. Futura joutui puolustuskannalle ja luottamaan enemmän vastahyökkäyksiin. Futura kesti hyvin puolustuspäässä pahimmatkin Gnistanin lähentelyt kiitos eritoten sen viimeisen lukon maalivahti Jusa Impiön varmaotteisen ja rohkean pelin.

Futura rikkoi ottelun maalittomuuden hienolla ja nopealla, syvältä omalta rangaistusalueelta lähteneellä vastahyökkäyksellä. Jusa Impiö nappasi pallon, avasi vasemmalle levittäneelle  Joni Oikkoselle. Tämä haki ”Misse” Ebonquen pystysyötöllä hieman keskiviivan yläpuolelta. Misse vei vartaloharhautuksella topparin ”kahville”. Oikealle avautui syöttökohde Niclas ”Kala”  Kalatseville. Misse syötti hienosti pallon Gnistanin puolustajan selustaan, josta ”Kala” kävi korjaamassa pallon parempaan talteen syöttäen sen takaviistoon maalintekosektorille asti liikkuneelle ”toppari”-Jonille. Tämä laittoi leikittelevän kevyesti pallon taka-alakulmaan Futuran johdoksi 0-1. Jalkapallo on helppo ja yksinkertainen peli kun sen vain oikein oivaltaa ja palaset sekä liikkeet napsahtelevat kohdalleen. Tähän maaliin tarvittiin vain ja ainoastaan 4 syöttöä.

Gnistan lisäsi höyryä Futuran johtomaalin jälkeen. Pallon hallinta oli entistä enemmän kotijoukkueen merkeissä mutta kuten niin tyypillistä tällaisen pelin seurauksena on tuloksena usein vain vastaiskuja omaan kenttäpäätyyn. Tästä Futuralla on alkukesän monesta  hävitystä pelistä karmaisevia kokemuksia. Useat pelin menetettiin yltiöpäiseen jauhamiseen, huonoon viimeistelyyn mutta myös omassa päässä tehtyihin kardinaalimunauksiin, jollaista tosin nytkin tarjottiin huonolla taaksepäin syötöllä omalle maalivahdille. Tämän korjasi kuitenkin loistavan työn maalillaan tehnyt Jusa hyvällä peitolla. Gnistan tuli kuin tuli tasoihin ennen taukoa, kun tuomarin silmien alla rikottiin selvästi selästä työntämällä ”Misseä” hänen tavoitellessaan palloa. Tilanteesta syntyi vastahyökkäys, josta Gnistan Tuomas Mustosen viimeistelemänä tuikkasi 1-1 lukemat tulostaululle. Tämän lisäksi Jusa Impiö sai tilanteen vastaantulostaan käsittämättömästi keltaisen kortin ja kaikki tämä vain tuomarin oman virheen seurauksena. Futuran vaihtopenkiltä ei juuri sadellut kiitoksia tuomariston moisesta lepsuttelusta.

Toiselle jaksolle Futura tiivisti Gnistanin ”ristipallohyökkäysten” torjuntaa mutta jatkoi johdonmukaisesti omassa pelisuunnitelmassaan vaikka Gnistan siirtyikin jo toisen jakson alkupuolella Samuli Markkasen toimesta 2-1 johtoon. Maali oli Gnistanin nopean pelinkäännön tulosta. Futuran keskialueen vapaapotkusta pallo syötettiin keskeen ilmassa ”Kalalle”, joka hävisi pääpallokamppailun. Tästä Gnistan tuli pystyyn 4 pelaajan voimin ja tuloksena lopulta 2-1 johtomaali.

Seuraavien 20 minuutin pelin aikana Gnistanin kolmas maali roikkui ilmassa mutta sinne se jäi sitten myös roikkumaan. Hyvätkin paikat torjui Jusa ja jos ei hän ennättänyt, niin sitten joku alakerrasta siivosi tai peitti laukauksen. Uhrautuvaista peliä koko joukkueelta tuossa vaikeassa vaiheessa. Kuin pisteeksi tälle taistelulle, ”Missen” vahvasta esityöstä laidalla, avautui kentälle tulleelle Cihan Göksilille rangaistuspisteen kohdille paikka niitata peli tasoihin ja Cihan viimeistelikin kylmähermoisesti alakulmaan lukemat 2-2. Futura oli jälleen pelissä mukana ja peli oli saanut uuden käänteen. Vaikka Gnistan sai vielä tuhannen ja yhden yön tilanteensa, josta ensimmäisen torjui Jusa, toisen peitti Isosalon Olli ja viimeisen työnsi Gnistanin pelaaja 10 cm takatolpasta ohi, niin päivän käsikirjoitus oli jo laadittu. Tämän jälkeen tulivat vain Futuran lisämaalitilanteet. Yhdestä näistä syntyi sitten rangaistuspotkutilanne. Gnistanin toppari Mika Lönnström pelasi palloa kädellään ja linjurin valppaus ja rohkea ote tilanteessa johti liputukseen, ja pallon vientiin rangaistuspotkupisteelle. Miika Tuovila pyöritteli hetken palloa käsissään etsien leimat kohdalleen ja pisti pallon pisteelle. Lyhyt vauhti ja pallo varmasti vasempaan alakulmaan maalivahdin ulottumattomiin. 2-3 lukemat jäivät sitten lopputulokseksi vaikka ”Missellä” ja Anton Britschgillä oli vielä paikkansa lisätä maalieroa.

Kentän ehdoton ”kunkku” oli Futuran maalivahti Jusa Impiö. Hän hallitsi ilmatilaa oman maalin edustalla, tuli oikea-aikaisesti ja rohkeasti vastaan peittäen useita maalipaikkoja. Hän yksinkertaisesti vei omalla oman alueen aggressiivisella ja hyökkäävällä pelillään tilan vastustajalta niin kuin hyvän maalivahdin pitää. Hänen varmuutensa loi uskoa oman joukkueen voitolliseen peliin. Veikkausraadilta herui hänelle vain 2 ”leimaa”. Jusa olisi ansainnut pelillään kaikki kolme mutta näinhän se taitaa näissä jakohommissa mennä, että kotijoukkueen pelaajalle haetaan aina ne täydet ”leimat” aivan kuin muodon vuoksi! ”Misse” Ebonque pokkasi Futurasta 1 pistettä tässä jakonäytelmässä ja aiheesta. Topparikaksikko Joni Oikkonen – Dan Majander oli jälleen vahva osa Futuran puolustuspeliä. Laitapakeista Olli Isosalo vasemmalla Petri Lampisen (pelikielto) perinteisellä paikalla katkoi varmasti ja hänen avauspelinsä oli hyvää luokkaa. Oikeana puolustajana pelannut Nico Eerola ei sen sijaan päässyt oikein omalle tasolleen olleen vaikeuksissa läpi ottelun liukkaan Gnistan laiturin kanssa mutta pystyi kuitenkin parantamaan ottelun loppua kohden. Keskikentän Miika Tuovila jakoi peliä jälleen keskikentän dirigenttinä hyvin ja vahvaan panokseen ylsi myös Benjamin Backman keskikentän ”rouhijana”. Cihan Göksil teki joukkueelleen tärkeän tasoitusmaalin ja rauhoitti vaikeilla loppuminuuteilla joukkueen peliä. Molemmat laitarakentajat Arttu Pösö ja Henri Määttä raatoivat vahvasti joukkueen eteen puolustuspäässä vaikka hyökkäyskolmanneksen ratkaisut olivatkin tällä kertaa tukkoisia. Vaihdosta peliin tulleet Anton Britschgi (kärki) ja Fredi Aardemäe (oikea laitakeskikenttä) esiintyivät myös peliminuuteillaan vahvasti. Kelpo suoritus koko joukkueelta ja tärkeät sarjapisteet, joilla Futura nousi uhkaamaan jo sarjan tasaista keskikastia. Gnistan jatkaa tappiostaan huolimatta edelleen sarjakärjessä.

(P.Koponen)