Karikkoinen matka Arto Tolsa Areenalle

"Kalan" harhautukset eivät purreet maalintekoon asti...

KTP – Futura 3-1 (2-1)

Futuran kokoonpano: Jusa Impiö (mv), Niko Eerola – Dan Majander – Julius Särkkälä – Benjamin Backman (70. Eemeli Peltonen),  Henri Määttä (34. Anton Britschgi) – Miikka Tuovila -Petri Lampinen – Arttu Pösö, Berat Grabovci, Niclas Kalatsev. Vaihtopelaajat: Mikko Pietinen (mv), Eemeli Peltonen, Joni Oikkonen, Anton Britschgi.

  • 17´1-0 Nouhoum Kobena
  • 23′ 2-0 Saja Leigh
  • 43′ 2-1 Anton Britschgi (Benjamin Backman)
  • 62′ 3-1 Niko Ikävalko

Tämän kauden aikana tehdyt kaksi pelivierailua Kotkan Arto Tolsa Areenalle eivät ole olleet Futuralle mairittelevia. Päänsilitykset jäivät siis tälläkin kertaa vähiin kotijoukkue KTP:n kuitatessa Porvoossa kärsimänsä 5-1 tappion nyt 3-1 kotilukemin ja ottaen arvokkaat 3 sarjapistettä.

Ensimmäinen pelivartti käytiin Futuran merkeissä ja paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivat voineet olla jo vieraille 0-3 Niclas Kalatsevin, Arttu Pösön ja Petri Lampisen epäonnistuttua kaapimaan pallon maaliin asti hyvistä paikoistaan. Tosin kotkalaisten maalissa Vesa Sjöblom oli äijänä koko ottelun ajan ja suurin este porvoolaisten maalisaldon kasvattamiselle.

Kun ei kelvannut porvoolaisille, niin johan kelpasi kotkalaisille. Tummahipiäinen Nouhoum Kobena kehitti keskikentältä sellaisen spurtin, että porvoolaisten alalinja jäi taakse hetkessä kaverin saadessa pallon oikea-aikaisesti juoksulinjalleen. Näppärä zippi takakulmaan ohi vastaan tulleen Jusa Impiön ja lukemat taululle 1-0. Siitäkös kotijoukkue sai virtaa töppösiinsä. Pelin hallinta kääntyi ja Futura oli purjeessa. Tuota kääntöä avusti myös äänekäs kotikatsomo, jota oli kertynyt lehtereille n. 450 katsojan verran.

23. minuutilla kotkalaisten otteessa porvoolaisten alakerta jämähti linjaan rangaistusalueen rajalle eikä saanut prässiä palloa pitkin 16-metrin linjaa kuljettavaan kotkalaispeluriin. Tällä oli helppo työ siirtää pallo laukaisupaikalle ja Saja Leigh laukoi vahvalla vedollaan pallon vasempaan alakulmaan ohi hyvin tilanteessa mukana olleen Impiön. Kotkalaiskatsomo sai lisää vettä myllyynsä tästä 2-0 tilanteesta. Futura oli pakotettu tekemään taktisen muutoksen peliryhmitykseensä. Anton Britschgi tuli Niclas Kalatsevin kanssa kärkeen ja takaa-ajoa haettiin nyt 2 kärjellä.

Ottelun tärkeyden vuoksi tunteet kävivät kuumana niin katsomossa kuin kentälläkin. Nuori päätuomari oli pinteessä läpi ottelun eikä oikein tilanteet tahtoneet pysyä hanskassa. Jakson loppupuolella toisen maalin tehnyt Saja Leigh äityi toistamiseen käyttämään vääriä otteita tönäisten vihellyksen jälkeen Futuran kapteenin Petri Lampisen kumoon. Tästä heilahti punainen kortti Leigh:lle. Vain pari minuuttia ennätti kotkalaiset pelata vajaamiehisenä kun omassa päässä kolahti. Kentälle kärkeen tullut Anton Britschgi livautti pallon n. 15 metristä taka-alakulmaan ja tilanteessa 2-1 siirryttiin puoliajalle.

Toisen jakson alku näytti siltä, että ylivoimalla pelaava Futura tekisi tasoituksen ja menisi sitten menojaan. Paikkoja siunaantui mutta palloa ei saatu ohi Sjöblomin. Mitä mielikuvituksellisempia paikkoja tehdä maali mutta ei niin ei. Ja niin siinä taas kävi. Kun et tee niin kaveri tekee. Tämä on niin tuttua jorinaa ja taas se toteutti itseään. Yksi pieni virhe Futuran alakerrassa ja kokenut TamU-konkari Sakari Saarinen neppaili pallon itselleen Futuran päädyssä ja syötti keskelle, josta toinen pelimanne Niko Ikävalko teki varmasti 3-1 päätöslukemat. Päätöslukemat?! Otteluahan oli pelattu vain 62 minuuttia ja kaikki piti olla vielä senkin jälkeen porvoolaisten omissa käsissä. Minuutteja kellossa, ylivoima (vaikkakaan se etu ei jalkapallossa niin suuri olekaan) ja usko omaan peliin. Mutta jo 6 minuuttia myöhemmin palaset alkoivat murentua tästä ”pilvilinnasta”. Berat Grabovci liukastui ja kaatui vasemman laidan hyökkäystilanteessa. Ottelun erotuomari seurasi tilannetta keskikentältä ja kotkalaisyleisö mylvähti… Nuori tuomariparka silminnähden hätkähti ja hän onneton vihelsi filmaamisesta ottelun toisen varoituksen Beratille! Siihen päättyi Beratin peli ja Beratin ilta synkkeni iltavaloista huolimatta… yleisö huuteli kotkalaisille niin tyypillisiä huutojaan Beratille ja Beratin pinna kuohahti ja soppa kaikkine merkkeineen oli valmis. Kaikki kuitenkin lähti päätuomarin aivan älyttömästä vihellyksestä tilanteessa ja hänen antamastaan varoituksesta tilanteessa johon Berat ei voinut vaikuttaa itse mitenkään. Nuori tuomari ei osannut lukea tilannetta oikein, hätääntyi, muisteli vanhoja ja vahinko oli selviö. Tämä kuulunee siihen erotuomarin urapolkuun, johon mahtuu kaikkea ja tälläinenkin on ehkä koettava tullakseen entistä paremmaksi erotuomariksi. Toivoisi tästä tulleen opinpaikan myös hänelle.

Tasalukuisin miehistöin peli jatkui tämän episodin jälkeen kotkalaisten puolustaessa 3-1 johtoaan ja porvoolaisten yrittäessä hioa kavennusosumaa. Hyvistä paikoista huolimatta kavennusosuma jäi roikkumaan ilmaan eikä se tietysti olisi ollut suuri vääryys, jos kotkalaiset olisivat heläyttäneet vielä yhdestä monista vastahyökkäyksistään porvoolaismaalin sisuskaluja.

KTP varmisteli tulevan kauden sarjapaikkaansa tällä voitolla mutta porvoolaisittain jännitystä riittää vielä loppukierroksillekin.

Tätä kirjoitettaessa on jo tullut tietoon, että Berat Grabovci kärsii 1 + 2 ottelun pelikiellon kahden varoituksen seurauksena tulleesta ulosajosta ja kansainvälisen sormimerkin näyttämisestä kentältä poistuessaan.

PS. Jääköön suomalaisen jalkapalloilun nettityökalu – Palloverkko –  omaan arvoonsa. Sen voi jo unohtaa ja haudata. Aivan normaalin Excel-tiedoston käyttö on nopein ja luotettavin tapa pitää kirjaa kauden aikana tapahtuneista.

(5.9.2012 Pertti Koponen)